Ограничение на бежанците, приемани в България, поиска ген. Румен Радев
Ограничение на бежанците, приемани в България, поиска ген. Румен Радев / netinfo

Да бъде въведен лимит на броя бежанци, приемани на територията на България е една от мерките, които предлага за справяне с бежанската криза кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев. По думите му когато този лимит бъде достигнат, държавните граници трябва да бъдат затворени.
Ген. Радев бе в Шумен за среща със симпатизанти, преди това имаше посещение и във Велики Преслав.
Огромна чест и удоволствие за мен е да бъда на тази свещена земя, на която България е била велика държава, когато е била фактор в Европа със своят култура и военна мощ, каза той.
Той определи мигрантската криза като един от най-сериозните проблеми пред страната.
За да се справим с мигрантския поток, са нужни спешни мерки за завършване на преградните съоръжения, насищане с технически системи за набюдение, дооборудване на гранична полиция, различни планове за подготовка и разполагане на армията на границата, заяви ген. Радев.
Той поиска и засилени мерки срещу каналджийството и то да бъде разглеждано като престъпление срещу националната сигурност.
В дипломатически план България трябва да работи за отмяна на Дъблинското споразумение, защото то не работи в наш интерес, каза кандидат-президентът и допълни, че трябва да се настоява да се сключат споразумения с държавите, от които идват мигрантите.
Трябва да имаме споразумение с тях и да може да репатрираме обратно нелегални мигранти. Това е начина да се справим. Ако не успеем да го постигнем, България ще се превърне в буфер, каза ген. Радев.
По думите му вече има план за такава буферна зона. От тези 160 млн., които очаквахме да са за укрепване на границата, има пари за издръжка на мигранти, за строителство на нови центрове за мигранти, добави той.