Общината събра повече пари от данъци и такси
Общината събра повече пари от данъци и такси / Дарик Варна, архив

Повече приходи от данъци, такси и глоби и по-малко от продажба на общинска собственост е реализирала Община Варна за първото полугодие на годината. Това показва отчетът за изпълнението на бюджета от януари до юни. Данните бяха представени на съветниците от общинската комисия „Финанси и бюджет".

Уточненият план на приходите на Общината към 30 юни т. г. възлиза на близо 249 милиона лева, вследствие на корекции във взаимоотношенията на Общината с централния бюджет и получени трансфери от ресорните министерства в размер на над 5,2 милиона лева, се посочва в доклада.

Варна ще харчи 243,7 милиона лева през 2016 г.

При планирани за годината имуществени и други данъци в размер на 73,1 милиона лева, отчетът към 30 юни е в размер на 44.2 милиона - с 61 % изпълнение от годишния план. Спрямо същия период на 2015 г. са събрани с 6,1 милиона повече приходи.

С над 2 милиона повече от първото полугодие на миналата година са платените данъци върху недвижимите имоти. При планирани 31,6 милиона, изпълнението е 21,1 милиона (67 %), отчитат от общинската администрация.

За първите 6 месеца са събрани 75 на сто от данъците за превозните средства. При планирани 16,6 милиона лева, в общинската хазна са вече близо 12,4 милиона.

Инкасирани са и близо половината от заложените средства от данък при придобиване на имущество. При годишен план от 20,5 милиона лева, са платени близо 10 милиона (49 %).
Увеличават се приходите от туристически данък. Към 30 юни в общинската хазна са постъпили над 645 хиляди лева (16 на сто от заложените очаквания), като е налице увеличение от над 112 хиляди лева спрямо същия период на миналата година.

Изпълнението на плана на приходите от общински такси е в размер на 25,2 милиона лева, или 65 %. Спрямо отчета за първото полугодие на 2015 г. са събрани с 1,6 милиона лева повече приходи. Таксата за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари и др. има увеличение от близо 29 хиляди лева, спрямо отчета за първото полугодие на 2015-а.
Най-голямо изпълнение на приходите се отчита за такса битови отпадъци - 19,6 милиона лева, което представлява 73 на сто от планираните приходи за годината.

Отчетът на приходите от такса куче показва постъпления в размер на близо 22 хиляди лева, като изпълнението е в размер на 78 на сто.

Събрани са повече средства и от глоби, санкции и наказателни лихви. За първите 6 месеца на 2016-а са инкасирани 2,3 милиона лева, при 1,7 милиона за същия период на 2015-а.

Девет съдебни изпълнители погнаха длъжници към местната хазна във Варна

За повишаване на събираемостта на приходите, от дирекция „Местни данъци" към 30 юни са изготвени списъци за данъчно задължени юридически и физически лица за периода 2011 - 2015 г., които са с резолюции за предприемане на съответните мерки и изготвяне на акт за установяване на задълженията и евентуално последващо предаване за принудително събиране.

По-малко са постъпилите приходи от продажба на собственост. За първите 6 месеца на годината те са в размер на 469 хиляди лева, което е 8 % от годишния план и с близо 2 милиона по-малко от първото полугодие на миналата година, се отбелязва още в информацията.