Възможно е догодина цената на водата да бъде понижена
Възможно е догодина цената на водата да бъде понижена / Дарик Добрич

При успешно изпълнение на бизнесплана на ВиК-Добрич, догодина може да се състои първото от много години насам понижение на цената на водата в Добрич, заяви управителят на водното дружество инж.Петър Калчев на откриването на помпено-хидрофорна станция „Балик”. На събитието днес присъстваха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, депутатите Румен Иванов, Живко Мартинов и Станислав Иванов, областният управител Детелина Николова, кметът на Добрич Йордан Йорданов, жители на квартала.

Помпено-хидрофорната станция на Балик е строена през 1982 година и оставена на груб строеж. През 1987 година са правени опити тя да се оборудва, но безуспешно. Била е изоставена и буренясала. От 2015 година до юни т.г. ВиК-Добрич довърши със собствени средства реконструкцията на станцията. Вложените средства са около 100 000 лева, каза инж.Калчев.

Във връзка с плана на ВиК за намаляване загубата на вода, в Добрич се реализираха водоснабдителни зони за управление на водните потоци и налягането в тръбопроводите. Като част от зона „Модерна махала” е обособена подзона, обслужваща 36 жилищни блока, захранвани от ПХС”Балик”. По този начин е решен един дългогодишен проблем на около 3000 жители на този район и налягането на високите етажи вече е нормално.

„Възстановихме и пуснахме друга изоставена станция – тази на „Албените”, също така в кв. „Дружба” и на Рилските блокове. В кв.”Христо Ботев” ще се изгради съвсем нова хидрофорна станция. Проектът е готов, чака се разрешителното за строеж. До края на годината се очаква да заработят 6 автоматизирани станции. Има монтирани хидрофори на високия блок срещу полицията и на блока над ДАИ. Целта е намаляване загубите на вода и на броя аварии”, допълни шефът на ВиК.

ВиК: Възстановяването на хидрофорните станции във високите блокове ще подобри водоснабдяването

Инж.Калчев заяви, че има амбицията за около година и 8 месеца Добрич да стане първият град, който да бъде изцяло зониран. До сега има изградени 12 зони, в момента се довършват 4, общо ще бъдат 22, плюс 6-7 подзони. Това ще доведе до възможност за управление на водните потоци в точно определен район и ако има повреда това ще засяга възможно най-малко жители. „Автоматично ще се следи налягането и водните потоци и на всеки 20 секунди на сървър във ВиК ще се получава информация за проблеми или аварии. За тях ще се разбира веднага и действително ще има управление на водните количества”, посочи инж.Калчев.

Към ПХС"Балик" има и каса за плащане на консумирана вода. Областният управител използва присъствието си там, за да си плати сметката.

Възможно е догодина цената на водата да бъде понижена
netinfo

„Тези системи ще бъдат един плюс при реализирането на водния цикъл. Зонирането е от изключителна важност, хората усещат веднага разликата”, сподели кметът Йорданов.

Министър Василева посочи, че зонирането и изграждането на хидрофорни станции е добра основа, върху която да се надгражда. Тя сподели, че живеещи в квартала й казали, че вече усещат ефекта от инвестицията, особено по високите етажи. По думите й дълго чаканият воден цикъл ще донесе подобряване на качеството на водоподаването, оттам и на живота на хората. „Надявам се намаляването на загубите да се отрази и на ценообразуването”, пожела министърът.

Възможно е догодина цената на водата да бъде понижена
netinfo