Дрон с камера, която лови радиация, показват на Техническия панаир (СНИМКИ И АУДИО)
Дрон с камера, която лови радиация, показват на Техническия панаир (СНИМКИ И АУДИО) / снимки: Кирил Кирилов
Дрон с камера за откриване на радиация показват на Техническия панаир
89938
Дрон с камера за откриване на радиация показват на Техническия панаир
  • Дрон с камера за откриване на радиация показват на Техническия панаир

Дрон с камера за откриване на радиация е една от високотехнологичните атракции на 72-рия Международен технически панаир – Пловдив. Това съобщи проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Той допълни, че акцент на това изложение са мобилните роботи. България е сред водещите страни, проектиращи и произвеждащи безпилотни летателни апарати за цивилно приложение. Техниката е част от изложбата „Робохайтех“ в 10-та палата на панаира.

Има мобилни роботи с размер на насекомо, има и с такъв на Боинг 737. Приложенията им са най-разнообразни – за наблюдение, охрана, противопожарна безопасност, при бедствия и аварии. Всеки ден в рамките на Международен технически панаир, който ще продължи до 1 октомври включително, ще се прави дрон шоу – демонстрации с летящи роботи и автомодели.

Дрон с камера която лови радиация показват на Техническия панаир (СНИМКИ И АУДИО)
netinfo

Техническият панаир беше открит днес малко преди 12.00 часа от изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. На събитието присъстваха земеделският министър Десислава Танева, посланикът на Чехия у нас Душан Щраух, кметът Иван Тотев, народни преставители, областният управител Здравко Димитров, митрополит Николай, директорите на пнаира Иван Соколов и Богомил Бонев и др. Божидар Данев отбеляза, че на това издание, наред с традиционните търговски сделки, акцент е засиленото присъствие на бизнеса и обмяната на идеи.

Бизнес лидерът на Централна Европа – Чехия, е страна партньор на Техническия панаир. Има голям интерес от страна на чешкия бизнес към България и големи възможности за съвместна работа с наши фирми. Според експерти търговският оборот между двете страни възлиза на един милиард евро годишно и има потенциал да расте.

Дрон с камера която лови радиация показват на Техническия панаир (СНИМКИ И АУДИО)
netinfo

В изложението може да се види и закупи строителна техника, последни модели автомобили, машиностроителна техника, машини за минната индустрия, бита, енергетиката, транспорта и много други. В рамките на панаира са организирани много бизнес форуми, конференции и презентации.

Чуйте и от прикаченото аудио.