Къде отидоха 200 000 лева от дарителска сметка на онкоболна?
Къде отидоха 200 000 лева от дарителска сметка на онкоболна? / снимки: личен архив
Къде отидоха 200 000 лева от дарителска сметка на онкоболна?
89936
Къде отидоха 200 000 лева от дарителска сметка на онкоболна?
Къде отидоха 200 000 лева от дарителска сметка на онкоболна?
  • Къде отидоха 200 000 лева от дарителска сметка на онкоболна?
  • Къде отидоха 200 000 лева от дарителска сметка на онкоболна?

Скандал се разрази около онкоболна от Септември заради съмнения, че пари от дарителската ѝ сметка са харчени без контрол и не само за лечение. Проблемът излиза наяве, след като организаторите на дарителска кампания за нея преди три години искат отчет колко пари са събрани и за какво са използвани. Първо 22-годишната Веселина Георгиева отказва да даде информация, но впоследствие признава, че само част от парите са отишли за медицински цели.

Съмненията се разпалват, когато се разбира, че от 2 години Веселина живее на семейни начала със Здравко Чомпалов-Дако, един от лидерите в разбитата преди години наркобанда „Монопола”. В малкия град не остава незабелязано, че Веселина се сдобива с кола, после втора, нов телефон и татуировки.

Къде отидоха 200 000 лева от дарителска сметка на онкоболна
netinfo
Целта на кампаниите е да наберат пари за операции на черепа. На 10-месечна възраст заради злокачествен тумор е отстранено лявото око на момичето. Проблемът с рака е решен, но заради липсата на очна ябълка започват животозастрашаващи деформации. За да се спрат, се налагат няколко интервенции и поставяне на протеза. Договорено е сложната интервенция да извърши д-р Дарина Кръстинова, изтъкнат специалист по лицево-челюстна и пластична хирургия. Тя се съгласява за целта да се върне от Франция, където в момента работи. Общо за терапията са нужни 44 000 лева.

Така през 2013 година започват дарителски акции. По злощастно стечение малко след началото им, на 23 септември внезапно умира от инфаркт най-голямата опора на Веселина – майка й Биляна. Болката на девойката, на която се налага рано да порасне и да стане родител на 5-годишното си тогава братче Тодор, трогва мнозина. В дарителската сметка се събират много повече от необходимите пари - около 210 000 лева, от които към момента са останали едва 89 лева.

През трите години от началото на най-мащабната кампания, Георгиева е дарявала от тези пари за други нуждаещи се. Дори да се съберат всички видими разходи обаче, сметката показва, че се губи следата на около 40-50 хиляди лева.

Причината за това да не се знае къде са парите на дарителите, е, че от банките не изискват строга отчетност при теглене на пари от сметките. Не само медицинска документация, но и касови бонове не са необходими, ако сумата е до 2000 лева.

Веселина призна пред Дарик, че не всички пари са дадени за нейното лечение. Подчертава обаче, че нещата не са толкова порочни, колкото изглеждат на пръв поглед.

"Голямата ми грешка е, че не съм събирала нито документи от болниците, където съм се лекувала, нито касови бележки за купуваните медикаменти", казва Веселина.

Всъщност много от парите, чиято следа се губи, са дадени за лечение на детето, което е с ред здравословни проблеми.

През тези три години младата жена твърди, че не е спирала да търси работа. Но никъде не я искат, като някои работодатели в прав текст й казват: нямаш добър външен вид. При всичките програми за безработни младежи и от Бюрото по труда не й предлагат нищо.

Къде отидоха 200 000 лева от дарителска сметка на онкоболна
netinfo
Злоупотребих с доверието на хората, които ми помогнаха. Не трябваше да се издържам с тези пари, а други нямах. Но на чужд гръб и сто тояги са малко. Съжалявам и съм готова да направя всичко, за да изчистя името си. Обещали са ми документи за разходите от двете болници, в които съм се лекувала, събирам и тези за терапиите на брат ми. Ще докажа поне, че не съм ги прахосвала безразборно“, казва Веселина.

Повече за историята на Веселина Георгиева чуйте в прикаченото аудио.