Туристите от „Осогово Кюстендил из дебрите на Влахинска планина
Туристите от „Осогово Кюстендил из дебрите на Влахинска планина / netinfo

Най-красивият сезон в планината е есента. Този път туристите от „Осогово" гр. Кюстендил избраха разходка из дебрите на Влахинска планина. "Тази малка планина е истинско съкровище, където за минути човек може да се освободи от градската среда напълно.Само на около 3 часа от село Пастух има 600-годишнен цер (вид дъб). Групата имаше специална мисия. През 2017 година дружество ще участва в конкурса "Дърво с корен 2017". В него могат да участват забележителни и любими вековни дървета. Туристите направиха измерване на цера и засекоха точните му кординати. Уникалният феномен е с обиколка 8,90 м., височина -19 м., а площта на короната му е над 1000 кв. м. Девет човека хванати за ръце обгърнаха дървото.След множество снимки, заредени от красотата и енергията на дървото туристите се отправиха към следващия обект от програмата за деня.

На няколко километра от вековното дърво се намира Руенският манастир "Св. Йоан Рилски" , зад чиито стени се крият множество предания, свързани с тайствената личност, която приемаме за покровител на народа ни - Св. Иван Рилски.

 

Туристите от Осогово Кюстендил из дебрите на Влахинска планина
netinfo

 

 

 

„Наслаждавайки се на тишината в манастирският двор ние посетихме и други интересни места в района" - споделиха туристите от дружеството. От манастира по живописна пътека се стига до пещерата, в която според преданието е живял Свети Иван Рилски. Малко след нея, в източна посока, пътеката продължава до голям метален кръст, поставен върху скала, извисяваща се почти над пътя и от която се разкрива панорамна гледка. Кръстът обозначава мястото, от което според преданието една девица Косана, на чието име е наречена цялата местност, се е хвърлила за да се спаси от гонещите я турци. В тази местност в двора на манастира се намира природната забележителност "Находище на турска леска" (Corylos colurna L.). Не далеч на запад от манастира е и Светата вода - манастирското аязмо.

Туристите от Осогово Кюстендил из дебрите на Влахинска планина
netinfo

 

 

ТД „Осогово" ще направи още мероприятия за допълнително разчистване и маркиране на пътеката до вековното дърво", каза Силвия Михова - секретар ТД „Осогово" гр. Кюстендил.