Авангардни смарт технологии на Международния технически панаир
Авангардни смарт технологии на Международния технически панаир / netinfo

Авангардни автомобили от най-висок клас, съчетаващи върхови технологии и футуристичен дизайн, са експонирани в Смарт палата, която се прави за първи път в Международния технически панаир. Деловият форум ще се проведе от 26 септември до 1 октомври в Пловдив с участието на компании от 33 държави и страна партньор Чехия.

Една от новите прояви на ЕСЕН 2016 е в палата 2 и се организира под надслов “be smart….”.  В нея компанията Smart management   представя иновативни автомобилни решения, финансов инженеринг, модерни подходи за мениджмънт и хайтех разработки. Атрактивната колекция включва демо моделите  на Smart management („Мерцедес“, “Фолксваген“ и „Смарт“) и на „Мото пфое“ („Форд“, „Волво“, „Рейндж  роувър“,„Ягуар“).

Лифтинг за коли, повредени от градушка, демонстрира „Пентфил и Кардинг България“.  Използват се специални инструменти и технология за изправяне на вдлъбнатини без боядисване, обясняват от фирмата. Интересен хайтех експонат е и самобалансиращият се електрически скутер на „МГС-ойл“, който се управлява с движения на тялото.

Така посетителите на Есенния панаир ще се срещнат с технологиите на ХХІ век и с идеи за бъдещето. Един от тях ще получи наградата, осигурена от Международен панаир Пловдив – Smart Fortwo. Той е икономичен и красив, снабден с навигационна система и много други екстри.

На 72-ия  Международен  технически панаир доминира бизнесът от последно поколение.  Той се откроява и в другите нови инициативи, ориентирани към символите на Четвъртата индустриална революция – роботи, автоматизация, дигитализация, комуникации, 3D,  виртуална действителност.

Стартира специализирана изложба „Робохайтех“, за да даде възможност за изява на един модерен сектор на икономиката. Изложителите  презентират роботи за индустрията и бита, манипулатори, роботизирани и автоматизирани системи, научни разработки и методи за обучение.

Дрон шоу е голямата атракция на „Робохайтех“. Всеки ден ще има демонстрации с летящи роботи и автомодели, тренинг на компютърни симулатори и курсове за оператори на безпилотни летателни апарати.  Любознателните посетители ще научат как мобилните роботи се използват за наблюдение, фото и видео заснемане, прецизно земеделие, пожарна безопасност, защита на населението, търсене и спасяване на хора.

Новост е и СтартЪп зоната за млади изобретатели и предприемачи.  Международен панаир Пловдив им предоставя щанд, за да покажат своите изделия на най-престижната технологична среща на Балканите. Участват студенти от техническите университети в Пловдив и Варна.

За първи път се обособява секция за агротехника в изложбата „Машиностроене“. Български и чуждестранни компании предлагат модерни машини за селското стопанство, инвентар и резервни части.

Иновациите са основен акцент на единадесетте специализирани изложби в рамките на Есенния панаир. Над 600 водещи компании демонстрират изделия и услуги от областта на машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, роботиката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилостроенето. Близо 50 са претендентите за златни медали в  Международния конкурс за иновативни продукти с високо качество.

Страна партньор е Чешката република, икономическият лидер на Централна Европа. Големи компании от енергетиката, строителното и транспортното машиностроене, добивната промишленост и други отрасли присъстват в нейната официална експозиция.

Освен с индустриални новости, посетителите могат да се запознаят с креативни идеи за визуална комуникация. В специална артзона са подредени творби на графичния дизайн, които  участват в 20-ото издания на единствения в света Международен конкурс за панаирен плакат. Тази година  се състезаваха 125 плаката на изложбени организации от 32 държави.

Очаква се 40 000 гости от България и Европа да дойдат в Международен панаир Пловдив, за да видят експозициите на изложителите, разположени в седем палати и откритите площи край тях.

Те може да се разгледат всеки ден от 9 до 18 часа, а на 1 октомври – до 14 часа. Билетът струва 5 лева, като за ученици, пенсионери и инвалиди има преференциална цена от 2 лева. Името на посетителя, който печели наградата, ще бъде обявено на 1 октомври в 13 часа.