Пьотр Толстой: Странно е да се извиняваш за шега
Пьотр Толстой: Странно е да се извиняваш за шега / снимка: БНТ

Новоизбраният руски депутат и телевизионен водещ Пьотр Толстой се учудва защо в България са се превъзбудили толкова от изказването му, че руснаците ще изкупят България. Той подчерта, че думите му са били шега и съжалява, че отсъствието на чувство за хумор е произвело толкова шум у нас.

Реакциите на родните партии след скандалното изказване на Пьотр Толстой

„Струва ми се странно да се извиняваш за шега. Българите, които са се обидили, трябва да различават сериозно и несериозно", подчерта Толстой в интервю за Би Ти Ви.

Руският президент Владимир Путин има по-важни дела от това да обсъжда с мен моите шеги по повод на руснаците, които купуват недвижими имоти в България, убеден е Пьотр Толстой.

Вижте целия разговор:

Можете ли да ни кажете какво се случи и наистина ли сте казал сериозно, че смятате да изкупите цяла България?

Разбира се, че това беше шега, и много съжалявам, че отсъствието на чувство за хумор произведе толкова шум в дружеска България. Ставаше дума за следното - журналист ме попита защо руснаците си купуват апартаменти на българското крайбрежие. Аз казах - те навсякъде купуват, в други държави също, но ако нещо - ще купят цялото крайбрежие. Казах го на шега и не вложих зла умисъл. Учудвам се защо нашите български приятели така лесно се превъзбудиха от тази новина.

Политически анализатор за скандалното изказване на руски политик за България: Това е типично за руски депутат

Много хора се обидиха от думите ви. Бихте ли се извинили и обяснили, че това е било несериозно?

За всички, които са се обидили, съжалявам, че ги е напуснало чувството им за хумор. Струва ми се странно да се извиняваш за шега. Българите, които са се обидили, трябва да различават сериозно и несериозно.

Говорите за чувство за хумор. Вие вече сте журналист и депутат. Да сте жив и здрав. Ако ние се пошегуваме и предявим претенции към Кавказ, позовавайки се на историята на Кабардино - Балкария, или на това, че Олга Елена носи християнството по вашите земи 120 години след като страната ни е била покръстена, вие как ще реагирате?

Само с чувство за хумор можем да се отнасяме към претенциите на Европейския съюз към Украйна или към други страни, които исторически съставляват Русия. Затова смятам, че човек не бива да губи чувството си за хумор дори в най-сложните ситуации.

Панагюрец поиска извинение от Пьотр Толстой

Вие какъв сте на великия писател Лев Толстой?

Аз съм негов праправнук, но ми се струва, че това няма отношение към този разговор. Aз обичам България и Сърбия, това са държави, с които ние сме тясно свързани, и съм сигурен, че няма повод за подобна болезнена реакция. Още повече че сега България преживява тежък период в своята история и аз се надявам, че той рано или късно ще приключи. Но безусловно Русия винаги ще бъде до България независимо от това кой е на власт.

Вие вече сте депутат от партия „Единна Русия". Някой от партията попита ли ви за това, което казахте за България, или не?

Когато давах изявлението за България, още не бях депутат. Второ, и сега още не съм, защото не са официално обявени резултатите от изборите, и трето - това е мое лично мнение, което няма никакво отношение към партия „Единна Русия". Аз не съм и член на партията.

Руският депутат Толстой може да получи забрана да влиза в България

Но аз ви попитах за Толстой, защото много хора се питат дали това е Русия на Толстой и други велики личности и творци, или е Русия на Владимир Путин.

Русия в продължение на повече от 10 века е страна на Владимир Велики, на Лев Толстой, Достоевски, Чайковски и на Владимир Путин, който оглавява нашата страна днес. Не трябва да има опити да се дели Русия на някакви части. Русия е единна и нашата култура и история ни дават право да кажем, че Русия никога няма да отстъпи от своя суверенитет и никога няма да делегира части от него в Брюксел, както например постъпиха нашите източноевропейски съседи.

Българският премиер Бойко Борисов се ядоса на вашите думи. Вашият партиен шеф и президент Владимир Путин има ли отношение към вашето извинение и поиска ли да се извините?

Мисля си, че президентът Владимир Путин има по-важни дела от това да обсъжда с мен моите шеги по повод на руснаците, които купуват недвижими имоти в България. Даже съм убеден в това. Това първо. И второ - съжалявам, че на българските политици не им достига чувство за хумор, така че адекватно да възприемат мнение, изказано в шеговита форма по време на интервю с ваши колеги.