Гласуват името на новия парк в четвъртък
Гласуват името на новия парк в четвъртък / Dariknews.bg, архив

На 29 септември общинските съветници ще гласуват името на новия парк. Предложението на кмета Живко Тодоров е новоизграденият парк в Стара Загора да носи името „Артилерийска слава".

В предложението се казва, че „една от най-значимите придобивки, срещаща всеобщото одобрение на нашите съграждани, безспорно, е новоизграденият парк в западната част на Стара Загора. С правителствено решение от 2016 г. бяха предоставени на община Стара Загора още четиридесет декара площ, неделима част от новоизградения парк, върху която ще се изградят различни обекти, съоръжения и атракции, за което в момента тече конкурсната процедура за идейни проекти. Отчитайки широкия обществен отзвук и социален ефект от придобивката и във връзка с изискванията на Класификатора за административно и териториално деление, през месец юли м.г. община Стара Загора обяви допитване до гражданите за избор на име на новоизградения парк. До 1 септември същата година в общинската администрация постъпиха 170 идеи, но след извършената селекция до окончателен избор не се стигна.

На 26 март тази година, при общоградското честване на 103-та годишнина от славната Одринска епопея и Деня на Тракия, беше обявено пред цялата старозагорска общественост предложението на Втора механизирана бригада, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Тракийско дружество „Одринска епопея" за именуване на новоизградения парк в кв. „Казански" - „Артилерийска слава".

Мотивите, които обуславят това предложение от страна на инициаторите, са свързани с безпримерния подвиг и завещаната ни героична история на славния Старозагорски артилерийски полк, и дългът пред тяхната памет.
Споделям изложените от тях аргументи и заставайки зад това предложение, считам че чрез това именуване на парка ще извършим един истински родолюбив жест на оценка и признателност, ще съхраним и предадем самочувствието и гордостта на гражданите на Стара Загора, че живеят в град с изключителен принос по време на освободителната Балканска война".