Над 4200 кражби на ток за осем месеца в Западна България
Над 4200 кражби на ток за осем месеца в Западна България / Thinkstock/Getty Images

Електроразпределителното дружество за Западна България ЧЕЗ отчита 4230 кражби на електроенергия за първите осем месеца на 2016 г., съобщиха от пресцентъра на енергото. Щетите от кражби на съоръжения за същия период са 745 000 лева.

За периода януари-август има 142 прекъсвания на електрозахранването заради посегателства над електроразпределителната мрежа. 266 000 клиенти на компанията са били без ток в продължение на общо 305 часа за първите 8 месеца на годината.

През август компанията е регистрирала и пореден смъртен случай в резултат на посегателство над свое съоръжение.

Средно по 1150 домакинства на ден са били без ток и са търпели неудобства в резултат на кражби от елементи на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ от началото на годината, като това са данни само за една трета от територията на България, е казал Ясен Тодоров, директор "Управление на мрежата" в ЧЕЗ Разпределение България, цитиран от пресцентъра.

Рушат сгради и копаят тунели, за да крадат ток (ВИДЕО)

Посегателствата върху енергийната инфраструктура са посегателства не само върху дружествата, но и върху националната сигурност изтъкват от енергото. Според дружеството квалификациите на тези противоправни деяния и респективно наказанията и санкциите следва да бъдат адекватни на преките и потенциални щети от тези деяния. Според тях санкциите за нерегламентирано консумиране на електроенергия също нямат възпиращ ефект върху нарушителите.

Двойно увеличение на кражбите на електроенергия

"Крадците на електроенергия се "санкционират" по привилегирована цена. Съществуващата нормативна уредба не само, че няма възпиращ ефект за тези, които са решили да крадат, а и действа демотивиращо върху коректните клиенти. Необходима е генерална промяна на системата за начисляване на електроенергия при кражба - формирането на цена и сроковете за дотаксуване", смята Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби" в ЧЕЗ Разпределение България.

30% от българите са енергийно бедни

ЧЕЗ призовава институциите да помогнат за защитата на обществото. Според дружеството е необходимо санкциите да бъдат основани на принципа на справедливост и равнопоставеност и да се защитят коректните клиенти.