Експлозия разтърси късно снощи центъра на Будапеща. Ранени са двама полицаи, съобщи унгарската полиция. Все още не е установена причината за взрива, се добавя в полицейското съобщение, цитирано от Ройтерс. Той е станал пред неизползван магазин на едно от най-оживените кръстовища в центъра на унгарската столица.

Телевизионни кадри показаха разрушен вход и изпочупени прозорци на околни сгради и автомобили. Правителствен говорител отказа да коментира дали може да става дума за умишлено нападение.

Ройтерс припомня, че премиерът Виктор Орбан е един от най-гласовитите противници на имиграцията в Европа и призовава избирателите да отхвърлят наложените от ЕС квоти за заселване на бежанци на референдум идната неделя, настоявайки, че имиграцията увеличава рисковете за сигурността.

 

Полицията е отцепила района около взрива на площад Октогон. В сайта index.hu е цитиран имейл от очевидец, който видял 50-милиметров пирон, забит във фара на намиращо се наблизо такси. Снимки показват няколко пирона на земята, очертани от полицаите с тебешир.

Местният жител Кадоша Бенчи е казал за Ройтерс, че в първия момент след взрива си помислил, че става дума за нападение като в Брюксел, Париж или Ница. "Възможността нещо подобно да се случи където и да било в ЕС е реална", казал той.

Източник: БТА

снимка: БГНЕС

видео: Ruptly