За втора поредна година България отчита ръст в зеленчукопроизводството
За втора поредна година България отчита ръст в зеленчукопроизводството / Яна Зафирова

Най-малък е вносът на млякото и млечните продукти в България. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя обяви, че с най- висок относителен дял са млякото и млечните продукти. Една част от млечните продукти се изнасят, като във всеки отрасъл се увеличава експортната ориентираност, каза още министър Танева. Като пример земеделският министър посочи пчеларския сектор. От 11 500 тона средно годишно произведен мед близо 10 000 тона се изнасят. 24% от неговия относителен дял е органично произведен.

За втора поредна година България отчита постоянен ръст в зеленчукопроизводството и трайните насаждения. Само в Сливенска област процентът на относителния дял на брутна добавена стойност на икономиката е 11%. Този показател в национален план е 5,3 на сто, уточни още Танева. 47% от трайните насаждения с праскови са в област Сливен. Положителна тенденция е, че за последните две години площите със зеленчуци са нараснали два пъти.

За втора поредна година България отчита ръст в зеленчукопроизводството
netinfo

Втората овощна култура със структурно значение за поминъка са черешите, над 9% от площите са на територията на Сливен.

От животновъдството с най- голям дял и значение има говедовъдството. Над 5 на сто от говедата са в района на Сливенска област, като по този показател областта се нарежда в първата десятка по обем на тази дейност.

За втора поредна година България отчита ръст в зеленчукопроизводството
netinfo
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева откри в Сливен кампанията "Подкрепяме българското".Земеделският министър заяви, че създаването на постоянни фермерски пазари е една от идеите, които производители и потребители отправят към Министерството на земеделието и храните при провеждането на тази национална кампания. „Има предложения да подкрепим създаването на постоянни фермерски пазари, които са много популярни на Запад, в Старите демокрации, като вид атракция, за развитите градски центрове. Надявам се в тази посока да се развие кампанията и да се направят такива пазари, които са отдавна популярни", посочи още Десислава Танева.