Изложба събра гълъбари от цялата страна в Шумен
Изложба събра гълъбари от цялата страна в Шумен / Dariknews.bg

Първата есенна изложба на декоративни птици събра стотици любители на пернатите в Шумен. Тя е организирана от Сдружението на любителите гълъбовъди „Гълъб на мира" в Шумен и се проведе на летището край града.
Председателят на сдружението Станислав Стефанов обясни, че такива изложби се организират 4 пъти в годината - два пъти напролет и два пъти наесен.
Има хора от цялата страната, идват и от съседните държави - Гърция, Турция, Румъния, каза Стефанов. Той допълни, че на 5 ноември сдружението подготвя изложба на елитни породи птици, която ще се проведе в зала „Младост".

Изложба събра гълъбари от цялата страна в Шумен
netinfo

За да покаже своите гълъби в Шумен, Борислав Котев е дошъл от Червен бряг. Мъжът има над 300 птици, които отглежда в 4 гълъбарника. Каза, че хобито е скъпо, но му носи удоволствие, а и съпругата му подхожда с разбиране за харчове.
Започнах от 8-годишен да се занимавам с гълъби и оттогава не съм спирал, каза той. По думите му пернатите го успокояват.
Когато съм много натоварен и пруморен от работа, отивам при тях. Тогава забравям за всичко. Гледам ги как се хранят, как се грижат за малките и и съзнанието ми се освобождава, разказа Борислав.
Мъжът разказва за случаи с белослатински преметачи - гълъби, които се премятат, докато летят.
С приятели пускаме гълъбите и ги гледаме как хвърчат и се премятат. Случвало се е да забравя, че съм на работа, каза с усмивка Борислав.
Той има и евтини, и скъпи птици.

Изложба събра гълъбари от цялата страна в Шумен
netinfo

Ако имаш евтини, няма да имаш хубави. Така ми каза един познат и тогава започнах да подарявам евтини, а да отделям средства, за да си купувам по-скъпи, спомня си гълъбовъдът.

Борислав сподели, че пътят не му тежи и винаги му е приятно да участва в изложения.

Ходим в цялата страна. Виждаме се с познати и си сверяваме часовниците с другите гълъбари, каза още той.

Изложба събра гълъбари от цялата страна в Шумен
netinfo