„Минералите – неувяхващите цветя на природата” показва музеят в Септември
„Минералите – неувяхващите цветя на природата” показва музеят в Септември / netinfo

Изложбата „Минералите – неувяхващите цветя на природата” на Националния музей „Земята и хората” гостува от днес в Археологическия музей в Септември, съобщи директорката Валентина Танева. Интригуващата колекция ще остане в градчето четири месеца.

Експозицията включва образци от четири тематични колекции.

Скъпоценни и декоративни камъни е от природни и обработени образци от изумруд, гранат, рубин, топаз, аквамарин, цитрин, опушен кварц, аметист, турмалин, нефрит, родонит, тюркоаз, тигрово око, ахат и др.

Колекцията ахати включва образци от различни минерални точки от Източните Родопи в България и от Бразилия. Колекцията демонстрира многообразието от багри и причудливи шарки на тези вулканични образувания.

Природни картини е колекция от 3 естествени скални къса (мусковитови шисти) от Бразилия, с причудливи дендритовидни образувания от манганови оксиди и хидроксиди, които природата сама е “нарисувала”.

Гигантски кристали е представена от 5 минерални образци, разновидности на кварца - планински кристал, опушен кварц, цитрин, аметист от пегматитови находища в Бразилия и Русия, част от колекцията на Илия Делев. Те впечатляват освен с красотата си и с големите си размери. Тези уникални творения на природата са образувани в течение на милиони години в гигантски кухини в земната кора.