Ген. Румен Радев ще работи за възстановяване на Военновъздушното училище в Долна Митрополия
Ген. Румен Радев ще работи за възстановяване на Военновъздушното училище в Долна Митрополия / dariknews.archive

Кандидатът за президент, издигнат от БСП"Лява България" генерал. Румен Радев коментира в Плевен възможността за възстановяването на Военното въздушно училище в Долна Митрополия като каза, че винаги е бил за тази идея.

„Това е борба, която водя от доста време - и като зам.-командир на ВВС, и особено като командир на ВВС. Лично съм писал много докладни и предложения до министъра на отбраната. Предизвикахме дори да се изготви анализ и проект за акредитация и разкриване на Висшето военновъздушно училище.
Тази самостоятелност явно плаши други хора и други структури. Крайно време е след закриването на училището през 2002 г. и трансформирането му като факултет „Авиационен" към Националния военен университет, отново нещата да си дойдат на мястото", каза ген. Радев.

Той коментира, че съвременната авиация е много динамична и е едно скъпо начинание. Според него тя изисква гъвкавост и самостоятелност в управлението и вземането на най-добрите и бързи решения, но това може да стане само с едно автономно ръководство на този учебен процес, което да бъда материализирано в самостоятелно Висше военновъздушно училище.

В тази връзка ген. Румен Радев каза, че в последните две години са предприети доста неща за постигане на по-голяма автономия на факултет „Авиационен".

„По-рано първите два семестъра, курсантите бяха във Велико Търново и миналата година направихме така, че от клетвата да са вече в Долна Митрополия - от 12 октомври, а увереннието е, че от тази година те ще са в Плевен от първия ден на приема. Това е много важно, защото авиационната професия е много специфична и трябва да дишаш авиационен въздух още от първия ден".

Ген. Радев подчерта важността от възстановяване на Военновъздушното училище и поради факта, че тук става въпрос за комплексно авиационно образование, включващо и подготовката на кадри за Гражданската авиация.
„В момента къде се готвят тези кадри? По всякакви школи, но трябва да се върнат държавният критерий и стандарт каквито имаше тук. По отношение на Гражданската авиация ние вече разработвахме и план, как да се привличат и чуждестранни курсанти и студенти", каза ген. Радев и припомни практиката от миналото, когато във Военновъздушното училище в Долна Митрополия имаше курсанти от Виетнам, Никарагуа, Мозамбик, Йемен.

Според него потенциалът е огромен и трябва да се използва. „Определено има интерес, и когато бях командир на ВВС имахме делегации от чужди държави, които проявяват сериозен интерес, но и за тях е важно да има обособено Военновъздушно училище".