МОСВ търси новатори за екопроекти между България и Германия
МОСВ търси новатори за екопроекти между България и Германия / netinfo

МОСВ набира предложения в рамките на Споразумение между екоминистерствата на България и Германия за съвместно изпълнение на иновативни проекти за опазване на околната среда. Проектните предложения трябва да отговарят на следните условия: да се прилагат високи технологии, които надминават съществуващите екологични стандарти в страната, да имат моделен характер за подобни последващи проекти и да са с приключени вече научноизследователски дейности.
Договорът дава възможност за отпускане на средства за използването на икономически ефективни решения за подобряване на състоянието на екологията и климата, разработване на нови производствени и преработващи технологии и пр. Инвестициите ще са насочени към проекти с трансгранични въздействия върху околната среда, които могат пряко и измеримо да доведат до намаляване на замърсяването в крайбрежни води или на въздуха в граничните райони.
Финансовата подкрепа ще се осъществява чрез безвъзмездни инвестиционни грантове и/или целеви заем и е насочена към предприятия, общини и общински предприятия. Параметрите на отпуснатите средства зависят от нуждите на конкретния проект по отношение на инвестиционните разходи, собствените ресурси и средствата от трети страни, като се прилага европейското законодателство за държавна помощ.
Апликационните форми се подават на български и на немски език, на следния адрес: Министерството на околната среда и водите, София, 1000, бул. „Кн. Мария Луиза" 22, Дирекция „Координация по въпросите на ЕС и международно сътрудничество". Началната дата за подаване на проектни предложения е 1 ноември 2016 г., крайният срок е 31 май 2017 г.