Строеви хватки, заря и спектакълът „Царевград Търнов - Звук и светлина” събраха над 7000 души пред Царевец
Строеви хватки, заря и спектакълът „Царевград Търнов - Звук и светлина” събраха над 7000 души пред Царевец / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Строеви хватки на армейците от Националния военен университет „Васил Левски”, тържествена заря-проверка и аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина” събраха над 7000 жители и гости на Велико Търново на площада пред Царевец. Проявите бяха кулминация на честването на 108-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

Строеви хватки, заря и спектакълът Царевград Търнов - Звук и светлина събраха над 7000 души пред Царевец
netinfo

В словото си пред армейците, официалните гости и хилядите зрители кметът на община Велико Търново Даниел Панов припомни, че в подножието на крепостта Царевец са се случили едни от най-славните държавнически актове в историята на България. Сред тях са възобновяването на българската държавност от Петър и Асен на Димитровден 1185-та година, свикването на Учредителното събрание, положило основите на Третата българска държава. приемането на първата българска конституция, останала завинаги в историята ни като Търновска, прокламирането на 22 септември 1908 година на Независимостта на Третата българска държава.

„От векове Търново е градът, който свято пази сърцето на България. Днес всички ние се прекланяме пред светлата памет и достойнството на дейците на българското Възраждане, Освобождение и пред строителите на Третата българска държава. Помним техните завети и следваме тяхната любов, отдаденост и преданост пред България. От името на всички българи благодаря на институциите, организациите и личностите, които направиха необходимото Денят на Независимостта да заеме своето достойно и полагащо се място в празничния календар на Отечеството”, каза кметът Даниел Панов.

Културната програма във Велико Търново продължава днес и утре с Фестивал на занаятите и събитието Нощ на Самоводската чаршия. Алеята на занаятите в старопрестолния град ще оживее, а посетителите ще могат да се докоснат до самобитния талант на майсторите на чаршията и на занаятчии от страната, да видят изпълнения на улични артисти и пърформанси на фона на уникалната архитектура и автентична обстановка на Старо Търново. В съботната вечер /24 септември/ върху фасадата на галерия „Борис Денев” ще бъде излъчен уникалният 3D-мапинг спектакъл „Величието на Асеневци”, който ще може да се наблюдава от цялата стара част.