Събират подписка село Кълново да премине към община Шумен
Събират подписка село Кълново да премине към община Шумен / Инициатор на подписката е Светлана Цветкова.

Подписка за отделяне на Кълново от община Смядово и преминаването му към община Шумен е започната в селото.
Инициатор е Светлана Цветкова. Тя обяснява, че в селото има няколко проблема, които не са намерили своето решение и това е провокирало подписката.
Част от тях са липсата на Наредба за регулиране на броя едри животни, които може да се отглеждат в населено място, нередовно сметосъбиране и инфраструктурни проблеми. Започнахме подписката, защото след посещение до Община Смядово не получихме резултатите, на които се надявахме. Стана ясно, че Наредба за регулиране на броя на едрия рогат добитък, които се отглежда в границите на населеното място, не може да бъде издадена от Общината, казва Светлана Цветкова.

Повод за исканото ограничение е ферма за крави, която се намира на улица „Одрин" в центъра на Кълново. Според съседи 25-те животни, които се отглеждат в нея, оставят след себе си мърсотия и неприятна миризма.

Събират подписка село Кълново да премине към община Шумен
netinfo

Всеки ден мирише, навсякъде има мухи, казва Петър Райков.
Ситуацията е сякаш сме на бунище. Цялата улица особено сутрин и вечер се настила с изпражненията на животните и вонята е непоносима, обяснява Красимир Калудов.

Това не е вражда между мен и собственика на фермата, просто защитаваме правото си да живеем нормално. Аз искам да отглеждам екологично чиста продукция, което няма как да стане, тъй като е възможно торът да замърсява подпочвените води, които аз ползвам за поливане, казва Светлана Цветкова.

Тя смята, че проблемите на селото ще се решат, ако преминем към Община Шумен, защото там има приети наредби и нормативни актове за ограничаване отглеждането на животни в населено място.

Кметът на община Смядово Иванка Петрова е категорична, че Кълново няма да се отдели от общината.

Събират подписка село Кълново да премине към община Шумен
netinfo

Общината няма да се раздели с Кълново, категоричен е кметът на Смядово Иванка Петрова и допълва, че има подкрепата на жителите на селото.

Идвали са при мен с искането да махна фермата. Аз нямам законови основания да го направя, казва кметът и обяснява, че фермата е по проект от Държавен фонд „Земеделие".

Тя отрича да има и проблем със сметоизвозването и обяснява, че когато кметът на Кълново се обади, кола на чистотата веднага тръгва натам без да се чака график.
Иванка Петрова допълни, че ще се търси и начин за работа и по инфраструктурата, но това може да стане в следващия програмен период.
Тя заяви, че идната седмица ще направи събрание в селото, за да се изясни истуацията около недоволството.

Очаква се подписката за преминаването на Кълново към Шумен да бъде внесена в приемния ден на кмета Любомир Христов в понеделник.

Събират подписка село Кълново да премине към община Шумен
netinfo