Депутатът Светлана Ангелова: До края на 2016 година се очаква законът за социалните услуги да бъде приет
Депутатът Светлана Ангелова: До края на 2016 година се очаква законът за социалните услуги да бъде приет / netinfo

До края на 2016 година се очаква законът за социалните услуги да бъде разгледан в пленарна зала и приет. Новият закон цели създаване на един механизъм за по-добро планиране на потребностите и на разпределение на социалните услуги, заяви заместник-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика и народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова.

С новия закон ще се обедини цялата материя относно социалните услуги в единен нормативен акт, независимо дали услугите се предоставят за деца или пълнолетни лица. Това ще позволи синтезирането и унифицирането й, което ще доведе до по-добро правоприлагане в тази сфера.

Понастоящем нормативната уредба в областта на социалните услуги се съдържа в Закона за социално подпомагане и Правилника за неговото прилагане, Закона за закрила на детето и Правилника за неговото прилагане, Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца, както и в други нормативни актове.

В текстовете на закона се дефинират по нов начин социалните услуги като дейности, които се основават на специфичните потребности и индивидуална социална работа в подкрепа на лицата. Така ще се постигне по-голям ефект за потребителите и ще се осигурят възможности за разширяване обхвата на ползвателите. Сегашният модел - социалните услуги де се свързват само със „сградата“ и мястото, в което се предоставят, не само не съответства на същността на социалните услуги, но и не позволява да се развиват по-иновативни форми на услуги, от които определено има нужда. Голяма част от услугите са консултативни и те следва да могат да се извършват не само в определени „сгради“, както е досега, а и в домовете на лицата, в училища, в лечебни заведения и други, т.е. в близост до потребителя, а не задължително на място, което се квалифицира като социална услуга, посочи Светлана Ангелова.

Въвежда се по-добър подход за планиране на социалните услуги, основан на реалните потребности на областно и общинско ниво, но и в съответствие с националните приоритети. По-добро планиране и управление, както и разкриването на конкретни услуги, основано на обективни показатели. Такова планиране на услугите ще гарантира, че развитието и предоставянето на услугите и усвояването на публичните средства ще се осъществява по ефективен и прозрачен начин, въз основа на реални нужди на населението, а не въз основа на интерес на общините и другите доставчици да развиват един или друг вид услуга. В този контекст Светлана Ангелова отбеляза, че в България има населени места, където в момента се забелязва "пренасищане" със социални услуги. В същото време има такива, където има нужда от разкриването на нови услуги. Затова ще се извърши преразпределяне на социалните услуги с оглед балансиране на нуждите и предоставяните услуги към момента.

Въвеждането на един индивидуален подход при предоставяне на социалните услуги на база на индивидуалните потребности на лицата е много важно, коментира депутатът.

Това е свързано и с предлагането на конкретни дейности, от които лицата имат нужда, а не включването им в целия набор от дейности, които се осигуряват с една услуга, независимо че те не са им необходими. Именно с този индивидуален подход ще се изразходват по-ефективно държавните средства, които се дават за финансиране на социалните услуги.

Предстои поетапно въвеждане на принципа „парите следват клиента“. Това предполага финансиране, ориентирано към потребителя, а не към запълване на „капацитет“.

Въвежда се мултидисциплинарен подход при оценка на потребностите и при предоставяне на услугите. Характерът на бариерите пред социалното включване на уязвимите групи е комплексен, което изисква мултидисциплинарен подход с оглед извършване на реална и точна преценка в екип от различни специалисти за необходимата подкрепа.

С новия механизъм за оценка на потребностите ще се определи подкрепата, която е необходима за лицето, както и за нейния вид и интензивност, с оглед включването на лицето в живота на общността. Обективността на процеса на оценяване е свързана с прилагането на ясни, прозрачни и последователни правила и методика на провеждане, както и с разпределение на ролите на участниците, което гарантира избягване на конфликта на интереси. Паралелно с това ще бъде правена нова оценка на ефективност и ефикасност. Така ще се отчита крайния резултат от дейността и ефектите върху потребителите за реалното посрещане на потребностите и постигането на промяна за потребителя, както и оптималното използване на наличния ресурс, каза Светлана Ангелова.

Чрез новия закон се създава законова основа за разработване на детайлни критерии и стандарти за качество на социалните услуги, коментира народният представител. Чрез разработването и въвеждането на система за оценка на качеството ще се позволи реалното отчитане на резултатите от услугите и крайния ефект върху потребителя.

Не на последно място по важност трябва да се отбележи подобряване на контрола от страна на държавата по отношение на качеството на услугите и разходването на публични средства, посочи г-жа Ангелова. Това ще стане чрез разширяване на обхвата на действие на контролните органи.

В тази връзка ще се променят стандартите за издръжка на всяка една социална услуга. Годишно се дават над 200 милиона лева за социални услуги, отбеляза г-жа Ангелова. За следващата година се предвижда увеличение на средствата за социални услуги с 11 милиона лева

 

Законът е изключително важен, защото социалните услуги са един от основните инструменти за насърчаване на социалното включване. Необходимо е тези услуги да бъдат достъпни, гъвкави и адаптирани към нуждите на всеки потребител, подчерта в заключение заместник-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика и народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова.