Баща и син от Свиленград осъдиха Прокуратурата
Баща и син от Свиленград осъдиха Прокуратурата / Снимка: Дарик радио /архив/

Баща и син осъдиха на първа инстанция Прокуратурата за 14 000 лв. Според решението на съдия Кремена Стамболиева 61-годишният Сребрю Сребрев трябва да получи 6000 лв., а синът му на Михаил на 32 години - 8000 лв.

Двамата бяха арестувани през ноември 2014 г. при акция на службите след като в нивата им в село Щит бяха намерени 112 кг хероин. Окръжен съд Хасково задържа и двамата под стража, но Апелативния съд в Пловдив ги освободи, защото разследващите не са представили доказателства за вината им.

Двамата мъже са заявили пред съда в Свиленград, че са претърпели значителни неимуществени вреди от арестуването. Михаил заявил, че изпитвал силни душевни страдания от факта на задържането; бил под постоянен стрес и напрежение, чувствал се подтиснат и отчаян, изпитвал страх и тревога.

Баща му Сребрю, който е изтърпял наказание за убийство пък твърдял, че с обвинението изпаднал в отчаяние и психически се сринал, бил в постоянен стрес и напрежение от това че отново бил подведен под наказателна отговорност.

Според младши прокурора Евгения Стефанова, която се е явила на делото срещу държавното обвинение, исковете са допустими, но неоснователни поради недоказаност на претендираните вреди както по характер, така и по размер.

Решението на съда в Свиленград може да се обжалва пред Окръжен съд в 14-дневен срок.