Голям пожар избухна в склад в източен квартал в Москва. Огънят вече е локализиран, но осем пожарникари намериха смъртта си в пламъците, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на градското управление към министерството на извънредните ситуации на Русия.

Пожарът обхвана площ от 4 декара, срути се покривна конструкция от 1500 кв.м. За овладяване на стихията са били задействани 50 единици техника и 250 пожарникари и спасители.

Първоначално пожарникарите се водеха за изчезнали, но малко по-късно смъртта им беше потвърдена.

"До последно оставаше надеждата, че те са живи. Но заради силното горене, високата температура и плътния дим пожарникарите не са успели да излязат", обясниха от Министерството на извънредните ситуации.

"Докато не бъдат намерени тела, не можем да потвърди смъртта на пожарникарите. Това, че няма връзка с тях, не означава, че са загинали", не криеше надеждата си да бъдат открити живи зам.-началникът на управлението Андрей Мищенко.

Според източник от министерството те били открити на мястото, където са били съсредоточени основните издирвателни работи. Загиналите огнеборци са работели на покрива, за да създадат водна завеса за охлаждане на газовите контейнери и компресори и да предотвратят взривяването им.

"Те са били едни от първите, пристигнали на мястото на пожара, веднага са извършили разузнаване и са евакуирали над сто работници от склада", каза източникът.

Започналото разследване работи по няколко версии за възникването на пожара на улица "Амурска". Сред версиите са битова или техническа причина, като се смята, че е имало нарушения на правилата за противопожарна сигурност.

Източник: БТА