Кристалина Георгиева намекна, че може да влезе в надпреварата за ООН
Кристалина Георгиева намекна, че може да влезе в надпреварата за ООН / БГНЕС, архив

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева намекна, че скоро може да се включи в надпреварата за заемане не поста генерален секретар на ООН, но уточни, че решението за това се взема от българското правителство, предаде АФП.

"За мен е чест, че много хора ме окуражават да се кандидатирам", заяви Георгиева на събитие, организирано от Международния институт за мир, мозъчен тръст, който отблизо следи дейността на ООН. "Като българка, бих казала, че това е решение на българското правителство", посочи тя.

Замесиха Кристалина Георгиева в скандал с Ирина Бокова

Сега кандидатите за следващ генерален секретар на световната организация са девет и Съветът за сигурност вече проведе четири гласувания, за да определи подкрепата си за претендентите.

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш е първенец във всичките гласувания, но Русия, която има право на вето, смята, че следващият генерален секретар трябва да бъде от Източна Европа. Членовете на Съвета за сигурност също са изправени пред призивите да издигнат на високия пост за пръв път жена, след осем мъже.

Ще бъде ли заменена наистина Ирина Бокова в битката за ООН?

България вече има кандидат в надпреварата - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, но нейното представяне в предварителните гласувания (на последното гласуване тя се класира пета) поставиха под съмнение успеха й.

Следващото гласуване ще бъде в понеделник - 26 септември, след което българският премиер Бойко Борисов заяви, че може да смени кандидатите и да издигне Георгиева. "Ако след 26 септември Бокова не е първа или втора, тогава ще преценим всички заедно какво да направим", заяви премиерът преди дни.

Ирина Бокова: Усещам подкрепата на много българи

В същото време Кристалина Георгиева, която беше в Ню Йорк по време на срещата на световните лидери на Генералната асамблея на ООН, отхвърли съобщенията, че други източноевропейски държави може да издигнат нейната кандидатура. "Не търся подкрепата и не желая да бъда номинирана от друга държава, защото това е моята страна, аз я обичам", заяви тя.

Източник: БТА, БГНЕС