„Обичай ме, храни ме и не ме оставяй
„Обичай ме, храни ме и не ме оставяй / Dariknews.bg, архив

По случай отбелязване на националната информационна седмица за осиновяването, в Комплекса за социални услуги в Стара Загора, ще се проведе информационна кампания и възможност за пряко включване в процеса на осиновяването чрез интерактивна игра.
За втори път с играта „Обичай ме, храни ме и не ме оставяй" деца и възрастни ще имат възможност да се докоснат до привилегията да си родител, но този път отговорностите нарастват, защото предизвикателството е да станеш родител на живо малко птиче, а не на плюшена играчка.

Организатори на играта са специалисти от Комплекса - психолози и социални работници, които ще включат осиновителите в трите етапа „Проучване", „Обучение" и „Съдебна процедура", през които трябва да премине всеки участник / семейство, за да стигне до финала и да осинови своето новоизлюпено птиче.

В момента в регистъра на кандидат-осиновителите са вписани малко над 1500 души, докато през 2008 г. и преди това те са били над 2700.

В последните години се наблюдава и намаляване на броя на осиновяванията в страната. През 2015 г. са осиновени 626 деца, докато през 2014 г. броят им е 672, а през 2010 г. - 838. В същото време в регистрите са вписани над 2 500 деца, очакващи своите бащи и майки.