За първи път на Добруджанския събор изложение Произведено в Тервел
За първи път на Добруджанския събор изложение Произведено в Тервел / Община Тервел

56 години след първия събор през 1960 г. в Тервел се проведе традиционния Добруджански събор „Тервел`2016“. Тази година той бе посветен на 108 години от обявяване независимостта на България, 100 години от боевете в Добруджа по време на Първата световна война, 76 години от подписването на Крайовската спогодба.

През последните години съборът се утвърди като традиционен форум на добруджанското фолклорно наследство. Целта му от една страна е съхраняването, популяризирането и развитието на добруджанските музика, песни и танци, а от друга – провокирането на интереса и любовта на хората от различни възрасти към българското народно творчество,  приемственост между поколенията.

За първи път на Добруджанския събор изложение Произведено в Тервел
netinfo

На двете естради в центъра на града се представиха повече от 80 състава от областите Добрич, Силистра, Варна, Шумен. Пред публиката излязоха над 40 индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти (свирачи на дудук, гайда, акордеон). Бурни и заслужени аплодисменти заслужи младият акордеонист, наследник на традиционния добруджански стил на Стефан Георгиев – Петър Свиленов. Впечатляващи бяха изпълненията на детските състави от Коларци и Царевец, групата от съюза на слепите в Добрич, танцьорите от клуб „Брацигово“ – Добрич, както и тези от танцова група „Добруджа“ – Силистра. За първи път пред тервелчани се представи и Клуб за български народни танци „Добруджанци“ от Тервел с ръководител Нели Денева.

За първи път на тазгодишното издание на събора на изложението „Произведено в Тервел”  местните производители и занаятчии представиха продукцията си пред жителите и гостите на града.

За първи път на Добруджанския събор изложение Произведено в Тервел
netinfo

Участваха производители на подправки от собствени зеленчукови градини, производители на плодови сокове със студенопресован и пастьоризиран ябълков сок и  със сокове от праскови и сини сливи, производители на лешници и лешников тахан, на вино от собствени лозови масиви, на лимец и спелта, сирене и кашкавал, тестени изделия. Всички вкусотии бяха придружени с рекламни материали и флайери с рецепти и данни за продуктите. Интерес предизвикаха и изделията на приложните изкуства – майсторът на гравирани ножове Веселин Луков, производителки на сувенири.

За първи път на Добруджанския събор изложение Произведено в Тервел
netinfo