Ген. Радев във В. Търново: На 6-ти ноември ще се приземя на „Дондуков” 2
Ген. Радев във В. Търново: На 6-ти ноември ще се приземя на „Дондуков” 2 / netinfo

Кандидатът за президент ген. Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, се включи в честванията във Велико Търново по случай Деня на независимостта. Той коментира политическата ситуация в страната и определи шансовете си за спечелване на президентския пост като напълно реални. По думите му много хора, които не са гласували за БСП, сега ще подкрепят двойката Радев-Йотова.

 

„Обичам предизвикателствата и засега моите очаквания са на 6-ти ноември да се приземим на „Дондуков” 2. Не съм член на никоя партия, но БСП направи мъдър ход, издигайки безпартиен кандидат. Амбицията ни е не просто да сплотим симпатизантите на БСП, а да спечелим изборите. Трябва да привлечем всички недоволни, разочаровани граждани, а те са много. Много хора ми казват, че никога не са гласували за БСП, но сега ще го направят. Един човек от чужбина до такава степен изрази своята подкрепа, че попита как да стане член на БСП”, сподели ген. Радев.

Според кандидатът за президент българите имат нужда от повече независимост в днешно време, когато държавата е оплетена в много зависимости. За пример той даде зависимостта на страната ни от ЕС за налагането на санкции срещу Русия.

„Много са зависимостите. Санкциите срещу Русия и невъзможността да развиваме търговията и икономиката си е един пример за зависимост. Много български производители страдат от тези санкции”, обясни ген. Радев и подчерта, че България има нужда от независима президентска институция. Той обаче отвори скоба, че президентът трябва да е зависим единствено от своя народ. Кандидатът на левицата подчерта също, че двойката Радев-Йотова представлява алтернатива на сегашното управление.

„Алтернатива, която ние ще дадем в една нова роля на президентската институция. Роля, която няма да разделя, а ще обединява. Една президентска институция, която ще работи за балансирана и независима външна политика, която да се основава на нашия национален интерес”, каза ген. Радев. В тази връзка той обеща президентската институция да се основава на експертизата и научния подход, когато се вземат решения. Относно външната политика на страната ген. Радев заяви, че категорично България е член на ЕС и НАТО, но подчерта, че когато страната ни прави външна политика, тя би следвало да се разработва в София, а не в друга държава.

Ген. Радев коментира и бежанската криза в България. Той обясни, че политиката на страната ни относно мигрантската вълна е закъсняла. По думите му е имало успокоение от управляващите до последния момент.

„Ние живеехме в една лежерност. Трябва да бъдем проактивни, а не когато дойде опасността- да я решаваме с пожарникарски метод. Трябва да се доизгради оградата, да се дооборудват патрулите и да се засили наблюдението. Трябва да се вземат драконовски мерки за пресичане на трафика на мигранти. В противен случай няма да има ефект. Струва ми се, че това е бизнес, който продължава. На сръбската граница се хващат 4 пъти повече мигранти. Това е сигнал, че системата е продънена.”, обясни кандидатът за президент. Той допълни, че страната ни трябва да настоява за ревизия на Дъблинското споразумение, което заплашва България да се превърне в буферна зона за бежанци. Радев изрази съмнения и за харченето на 108-те милиона лв., за които по думите му няма ясни сигнали, че ще бъдат използвани за преградни съоръжения и реално спиране на бежанците.

„Ако тези пари отиват за строителство на бежански центрове, сами разбирате, че това е много обезпокоителна информация”, допълни Радев.

Кандидатът за президент беше посрещнат от членовете на Инициативния комитет за подкрепа, създаден преди няколко дни във Велико Търново. Неговият председател бригаден генерал Цветан Харизанов подчерта, че подкрепя своя колега, защото вижда в негово лице интелигентен кандидат, отдаден на своята работа.

 

„Съгласих се да стана председател на Инициативния комитет, защото и аз съм човек на пагона, който е отдал целия си живот за гарантиране на националната сигурност. Целият смислен живот на ген. Радев също е подчинен на пагона и държавата и не си е позволил никога да прави отклонения от изпълнението на служебните си задължения”, подчерта бившият началник на НВУ и председател на Инициативния комитет ген. Цветан Харизанов.