С богата културна програма във В. Търново продължава честването на Независимостта
С богата културна програма във В. Търново продължава честването на Независимостта / netinfo

С богата културна програма във Велико Търново продължава честването на Независимостта. След сутрешните тържествени събития в храма „Свети Четиридесет мъченици”, на Царевец и пред паметника „Майка България”атрактивно шоу създадоха участниците в десетия Международен фестивал на военните оркестри. Музикалният форум е неразделна част от културния и фестивален облик на старата столица и помага за опознаването на културата на други общества и народи.

Във фестивала се включват над 120 армейски музиканти от България, Гърция и Македония. Те бяха приветствани от заместник-кмета на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова. Участват представители на оркестрите на Трети армейски корпус от Солун, Военните сили на Република Македония, Военновъздушните сили от град Пловдив и Фестивалния военен духов оркестър, част от който са и музикантите с пагони от Националния военен университет „Васил Левски”.

През целия ден жителите и гостите на Велико Търново могат да се разходят из крепостта Царевец и да посетят църквата „Свети Четиридесет мъченици” безплатно.

Празничната програма продължава с концертна част, а на сцената пред Общината се изявяват редица местни състави и изпълнители. Пъстра фоклорна палитра представиха Поли Паскова, Здравко Мандаджиев и танцова формация. В 18,00 ч. Велико Търново отново ще докаже, че може да бъде център на най-голямото хоро.

Отбелязването на годишнината от Независимостта ще завърши на площад „Цар Асен I”, където от 19:00ч. ще бъдат демонстрирани строеви хватки, в 19:30ч. е тържествената заря-проверка, а в 20:15ч. е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”, съчетана с празнични илюминации.