В. Търново отново е център на националните чествания на Независимостта на България
В. Търново отново е център на националните чествания на Независимостта на България / netinfo

Министри, народни представители, дипломати и много гости ще присъстват на тържествата за Деня на Независимостта във Велико Търново - 22 септември. За пореден път старопрестолната столица става център на националното честване по повод 108-та годишнина от обявяването на епохалния исторически акт.

Тържествата започват по традиция с празнична света литургия рано сутринта в църквата "Св. 40 мъченици". В 9,00 часа в двора на храма, където Цар Фердинанд е обявил българската независимост, ще бъде извършен водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "В. Левски" и на флаговете на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Военният ритуал по издигане на националното знаме започва в 10,30 ч. на крепостта Царевец. Там официалните лица ще произнесат слова и ще бъде отслужен празничен благослов. Половин час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Празнично шествие ще премине по главната улица от Царевец до паметник "Майка България", където ще бъдат положени гирлянди и цветя.

По обяд военни духови оркестри ще сътворят шоу-програма в центъра на Велико Търново, а след тях следват изпълнения на местни групи и таланти. Концерт на Поли Пакова, Здравко Мандаджиев и Голямото търновско хоро ще съберат любителите на фолклора между 17,00 ч и 18,30 ч.

Кулминацията на честването на Независимостта започва в 19,00 ч. на площад „Цар Асен I” със строеви хватки. Половин час по-късно е тържествената заря-проверка. Финалът ще бъде поставен с аудио- визуалния спектакъл „Звук и светлина” и празнични илюминации.

През целия ден ще се влиза безплатно в църквата „Свети 40 мъченици" и крепостта Царевец.