За едро хулиганство ще съдят биячите на фенове на „Лудогорец“
За едро хулиганство ще съдят биячите на фенове на „Лудогорец“ / Радка Минчева, архив

За едро хулиганство ще съдят биячите от Враца, които снощи нападнаха фенове на „Лудогорец“ – съобщи за Дарик-Разград свидетел на инцидента, който е присъствал и на съдебното заседание в Районен съд-Враца днес. Първоначално се очакваше четиримата мъже, които полицията е задържала, да бъдат съдени по Указа за дребно хулиганство, съдия Валя Бозова обаче е върнала преписката за образуване на досъдебно производство по член 325 от Наказателния кодекс. Той е за едро хулиганство и максималното наказание по него е лишаване от свобода до 2 години, докато по УБДХ е 15 дни арест.

Свидетелят, който предпочита името му да не бъде обявявано, разказа за Дарик, че е карал след буса на феновете на „Лудогорец“. Минути след като полицията е извела буса от Враца, се появили три коли с врачанска регистрация, които карали след буса до село Баница, без да го изпреварват. Малко след населеното място бусът спрял, тъй като стадо овце пресичало шосето, една от колите – „Ауди“ - го изпреварила и спряла диагонално пред него, другите – „БМВ“ и „Фолксваген Пасат“ - спрели отстрани и от трите автомобила слезли десетина мъже, които нахлули в буса. Останали там близо 5 минути, в което време бусът започнал да се тресе от движенията им в него. Мъжете влезли в буса с ругатни и викове от сорта „Давайте знамето, ще ви убия на пътя, тука ще останете“, от ударите им са пострадали общо четирима човека, един от лудогорските фенове си е издал медицинско още във Враца, той е ударен в областта на корема, 70-годишна жена, която се е прибрала в Разград непосредствено след инцидента, е с отоци по лицето. Нападателите си тръгнали с чанта с фенски принадлежности включително знамето с надпис „Зелени шампиони“ преди пристигането на полицията, но скоро след това четирима от тях са задържани. Според данните на ОДМВР-Враца двама от тях – на 35 и 57 години – са криминално проявени и осъждани, другите двама, които са на по 31 години, са с чисто съдебно минало.

Феновете от Разград не смятат, че са предизвикали по какъвто и да е начин агресията на мъжете от Враца, нито с движението си по пътя, нито преди това на стадиона по време на мача от турнира за Купата на България „Ботев“-„Лудогорец“. На самия стадион и около него не е имало проблеми между двете агитки. „Това, че се израдвахме на четирите гола, които нашите момчета вкараха, не е провокация“ – коментираха феновете.