Изказването на Пьотр Толстой било шега, не искал да обиди българите
Изказването на Пьотр Толстой било шега, не искал да обиди българите / ThinkStock/Getty Images
Изказването на Пьотр Толстой било шега, не искал да обиди българите
89869
Изказването на Пьотр Толстой било шега, не искал да обиди българите
Изказването на Пьотр Толстой било шега, не искал да обиди българите
  • Изказването на Пьотр Толстой било шега, не искал да обиди българите
  • Изказването на Пьотр Толстой било шега, не искал да обиди българите

Кандидат-депутатът за руската Държавна дума Пьотр Толстой, чиито думи предизвикаха скандал в медийните и политически среди в България, заяви пред „Руски дневник", че изказването му е извадено от контекста и е предадено неточно. Телевизионният журналист, който е и внук на писателя Лев Толстой, уточни пред изданието, че в изказването му няма никаква агресия и че е било просто шега.

Руски депутат поиска да купи България

„На въпроса как се отнасям към факта, че руснаци купуват жилища по българското крайбрежие, отговорих, че няма нищо лошо и нищо страшно в това, че граждани на Русия купуват имоти в Италия, във Великобритания, включително и в България. Колкото повече купуват - толкова по-добре", обясни Пьотр Толстой. Той твърди, че на базата на тези негови думи му е приписана репликата, че иска да купи цяла България, а това изобщо не е точно.

Руският кандидат-депутат разказа как всъщност е протекло предизвикалото скандал в българските медийни и политически среди интервю за БНТ. Той е учуден, че една шега и израз на личен възглед са предизвикали подобна възбуда в България - страна от ЕС, където свободата на мнения е фундаментална ценност.

„Изказването ми е извадено от контекста и в него няма никаква „руска агресия", беше просто шега, а хората, които се опитват да използват извадени от контекста цитати, се занимават чисто и просто с русофобски спекулации", посочи Пьотр Толстой.

Панагюрец поиска извинение от Пьотр Толстой

В интервю за специалния пратеник на БНТ Цветана Кръстева в неделя кандидат-депутатът от „Единна Русия" заяви, че е „нужна дълбока реформа на Европейския съюз, смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединяване на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия".

На реплика на кореспондентката: "Пожелаваме Ви, ако влезете в Думата, да водите доброжелателна политика към България", Пьотр Толстой отговаря: "Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме".

Реакциите на родните партии след скандалното изказване на Пьотр Толстой

Интервюто с Толстой, което бе част от по-общ репортаж на пратеника на БНТ за изборите в Русия предизвика гневни реакции в България. Популярният журналист обяснява пред „Руски дневник" контекста, в който е протекъл разговорът. Българската журналистка му задала въпрос за състоянието и перспективите пред българо-руските отношения. „Отговорих ѝ, че Русия, за разлика от България, не е готова да делегира част от суверенитета си на наднационални структури като ЕС. Според мен тази фраза провокира българската журналистка и тя ме попита как се отнасям към факта, че руснаци купуват жилища по българското крайбрежие", обяснява Толстой.

„Според мен няма нищо лошо в това, че граждани на Русия купуват имоти в Италия, във Великобритания, включително и в България. В това няма нищо страшно. Колкото повече купуват - толкова по-добре. А те взеха тази фраза и ми приписаха, че съм казал, че искам да купя цяла България. Това, съгласете се, изобщо не е точно. Иска ми се българите да разберат в какъв контекст съм направил това изказване - че в него няма никаква руска агресия", подчерта Пьотр Толстой пред „Руски дневник".

Междувременно България очаква новия посланик на Русия у нас - Анатолий Макаров. Той бе назначен с указ на руския президент Владимир Путин на 17 август. Макаров заема различни дипломатически служби от 1977 година. От 2006 до 2012 година е извънреден и пълномощен посланик на Русия в ЮАР и Лесото. От 2012 година работи в Руското външно министерство като директор на Департамента за руските граждани в чужбина.