Общините в Добричко ще наемат 69 души за временна заетост
Общините в Добричко ще наемат 69 души за временна заетост / Дарик Добрич

Общините в Добричка област ще наемат 69 души за временна заетост. Това предвижда Регионална програма за заетост и обучение 2016, която бе одобрена днес в Областна администрация. За обезпечаване на възнагражденията и осигуровките на хората, се искат 191 675 лева от държавния бюджет. Те ще извършват комунално-битови дейности, благоустрояване и саниране, опазване на общинска собственост и паметници на културата, поддръжка на пътища. Ще бъдат наемани като пазачи, общи, кухненски и работници по поддръжка.

Работата ще започне в средата на октомври и ще продължи до края на март 2017 г. Още в началото на идния месец, обаче, ще започне подбора на хората. Няма предвидени обучения в програмата, само отваряне на работни места. Общините осигуряват още 10 740 лева.

Най-много ще бъдат наетите на пълен работен ден в община Крушари - 18, обезпечени с 49 500 лева; следва Генерал Тошево с 12 места за 36 300 лева; Тервел с 9 места с необходими 27 200 лева; общините Шабла и Добричка ще наемат по 6 човека с разходи по около 18 150 лева; Балчик - четирима с 12 100 лева и най-малко - по трима ще работят в Добрич-град и Каварна - с разходи по 9 000 лева. В областния град се планира създаване на места за още шест души - на половин ден.

От Агенцията по заетостта увериха, че заплащането ще върви месец за месец. Оттам информираха, че до края на месеца ще се захранят със средства още нови програми и мерки, които общините могат да ползват - сред тях има за хора в предпенсионна възраст, с увреждания и др. За съжаление не може да се прогнозира какви средства ще се отделят за общините за осигуряване на заетост за идната година, но ако се вдигне минималната заплата, възможностите ще намалеят, подчерта Пламен Начков от Агенцията. Областният управител Детелина Николова изказа мнение, че през 2017 г. ще има повече възможности от оперативните програми за общините, особено в сектора на МТСП.