Надя Танева: Майката на Мустафа няма повече да взема сама решения за бъдещето му
Надя Танева: Майката на Мустафа няма повече да взема сама решения за бъдещето му / Дарик архив
Надя Танева: Майката на Мустафа няма повече да взема сама решения за бъдещето му
89834
Надя Танева: Майката на Мустафа няма повече да взема сама решения за бъдещето му
  • Надя Танева: Майката на Мустафа няма повече да взема сама решения за бъдещето му

Пряк социален работник ще бъде назначен да работи с болния от левкемия 9-годишен Мустафа, заяви директорът на „Социално подпомагане – Пловдив“ Надя Танева. Тя допълни, че първата му задача ще е свързана с преодоляване на образователните, психологически и емоционални дефицити на детето. По думите й най-важно е здравословното състояние на момчето. Физически е стабилизиран, а щом се усмихва, значи е и психологически уравновесен, каза Танева. Ще се работи усилено и за преодоляване на езиковата бариера. След шестмесечното му лечение, специалистите ще преценят каква мярка за закрила да бъде предприета.

На въпрос на Дарик, ако майката Джейлян Халилова се появи при сина си, дали ще бъде допусната да го придружава в болницата или това ще е работа на социалния работник, Танева отговори, че първо ще се прецени емоционалното състояние на майката. Социалните служби веднага ще бъдат уведомени за пристигането й. Не е изключена опасността, ако тя остане за няколко дни при Мустафа, после отново да реши да си тръгне, което няма да е полезно за детето. При всички случаи майката няма да бъде оставена да взема решения сама, нито ще й бъде позволено да изведе момчето от болницата, което се случвало преди.

Припомням, че детето е било прието преди повече от месец след рецидив. За първи път Мустафа е диагностициран миналата година, когато е постъпил на лечение с химиотерапия. Тогава родителите своеволно са прекъснали лечението и са го извели от болницата. По-късно чрез „Социални грижи“ то е било е върнато обратно, но родителите отново се намесили и го извели, разказаха от Университетска болница „Св. Георги“.

Чуйте и от прикаченото аудио.