Силен старт на сезона за Общинския театър
Силен старт на сезона за Общинския театър / община Казанлък

С премиерата на спектакъла „Оркестър Титаник" ОбТ „Любомир Кабакчиев" откри новия театрален сезон. Новият директор на театъра Димитър Кабаков даде сериозна заявка на публиката за интересни дни за театралното изкуство у нас.

„Да бъде все така успешен и напредничав!", пожела на театралния състав кметът на община Казанлък Галина Стоянова в поздравленията си след премиерата. "Има какво да види Казанлък, но ще ви види и България, убедена съм!", каза г-жа Стоянова. Тя благодари за присъствието на автора на пиесата, най-успешният български драматург в Европа - Христо Бойчев, който лично уважи премиерата.

Самият Христо Бойчев поздрави казанлъшката театрална трупа за „изящния и поетичен спектакъл".

Постановката на „Оркестър Титаник" на казанлъшка сцена е под режисурата на младия Димитър Стефанов, сценография и костюми - Димитър Димитров, музика - Ян Руменин и актьори, изцяло от местната трупа: Георги Атанасов, Ивайло Драганов, Ирена Дунавска, Стефан Маркофф и Стоян Руменин.

Пред пълния салон на народно читалище „Искра 1860", в присъствието на председателя на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов, много представители на местната управа и любители на театъра актьорите пресъздадоха една от най-харесваните истории на европейската театрална сцена. За четирима неудачници, на пуста гара, в очакване на своя влак и тяхната неочаквана среща с чудатия Хари Худини, пълна с невероятни уроци: За различните видове шоу и измъкване от реалността, за това, че
целият свят е „Титаник" и всички хора сме пътници и как единственото
бягство е илюзията.

Новият маниер на работа, който въвежда авангардният драматург Кабаков в Казанлък изисква пиесата да бъде подбрана точно за неговия актьорски състав - гост - режисьорът идва и след работа с актьорите избира най-подходящия текст. Така е посочена и „Оркестър Титаник", най-поставяната пиеса на Христо Бойчев, отличена с „Икар".

Самият Димитър Стефанов спечели другата престижна статуетка на българските театрали - „Аскеер" през 2012 г. за „Изгряваща звезда" със силната си актьорска игра в моноспектакъла „Живак". Младият гост-режисьор на казанлъшка сцена е асистент в НАТФИЗ, със свои постановки в столичния Сатиричния театър и театралните сцени в
страната.

Премиерата на общински театър „Любомир Кабакчиев" „Оркестър Титаник" за софиянци предстои на 2 ноември, в Театъра на армията - друг водещ похват в работата на новия директор Димитър Кабаков: „От Казанлък - към всички други големи сцени на България и света!".