Пловдивската полиция се включва в Европейския ден без загинали на пътя
Пловдивската полиция се включва в Европейския ден без загинали на пътя / DarikNews.bg, архив

С редица инициативи пловдивската полиция се включва в отбелязването на Европейския ден без загинали на пътя. Стартът на кампанията е в 7.45 часа на пешеходна пътека на бул. “Шести септември”.

В 14 часа на паркинга пред сградата на сектора на ул. “Напредък” е организирана съвместна среща на водачи на двуколесни моторни превозни средства, представители от Областна администрация и Асоциация на пострадалите при катастрофи. Ще бъдат оповестени мерките за безопасност и статистиката на пътните произшествия за 2016 година с участието на мотопеди и мотоциклети.

В рамките на инициативата през целия ден на различни точки в града пътни полицаи ще извършват превантивни проверки с акцент повишаване на вниманието и отговорността на всички участници в движението.

Брояч на сайта на МВР днес ще показва статистиката на катастрофите и броят на ранените и загиналите. Това съобщи началникът на Пътна полиция в Пазарджик главен инспектор Тодор Тодоров. Такава информация ще се публикува и на страницата на Областната дирекция на полицията с препратка към сайта на МВР. Загиналите през 2014-та по пътищата на областта са 17, а през миналата година – 32, или почти два пъти повече. Досега за 2016 г. жертвите на катастрофи вече са 16.

Полицаи и доброволци от Българския червен кръст в Смолянско също ще бъдат по пътищата в областта. Младежи-доброволци от БЧК ще връчват на водачите на МПС информационни брошури с основните правила за безопасното поведение на пътя. Съвместните патрули ще бъдат разположени на всички възлови места по главните пътища.

Първият Европейски ден без загинали на пътя се провежда на територията на Европа днес, 21 септември. Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти и неправителствени организации.