Правителството отпусна 300 000 лв. хуманитарна помощ на Македония
Правителството отпусна 300 000 лв. хуманитарна помощ на Македония / БГНЕС

Правителството отпусна 300 хиляди лева хуманитарна помощ на Македония, за справяне с щетите от наводненията в Скопие и Тетово от началото на август.

Средствата се осигуряват от планираните за хуманитарна помощ по бюджета на Министерството на външните работи.

Те ще бъдат преведени на две равни вноски - по сметка на Червения кръст в Македония за овладяването на бедственото положение и по сметка на македонското финансово министерство за справяне с материалните щети, включително - за възстановяване на разрушената инфраструктура.

С друго решение кабинетът отпусна допълнителни 4.6 милиона лева на общините за дейности по няколко националните програми, свързани с училищната среда. С парите ще бъдат оборудвани учебни кабинети за професионална подготовка и учебно-производствени бази на училищата, ще се ремонтират учебни кабинети за професионална подготовка, ще бъдат осигурени учебни видеофилми и софтуерни продукти, както и транспортни средства за провеждане на училищни практики в реална работна среда.

По националната програма „Достъпно и сигурно училище" се отпускат средства за проектиране и изграждане на покрити рампи, адаптиране и изграждане на санитарни възли, както и ремонт на прилежаща инфраструктура.