Търсят решение за липсата на кадри за Тракия икономическа зона
Търсят решение за липсата на кадри за Тракия икономическа зона / kpmt.eu

Кръгла маса на тема "Инвестиции в образованието за бизнеса в Пловдив" ще се проведе в града на тепетата. Тя се организира от Министерството на образованието и науката. На срещата се очаква да бъдат взети ключови решения за един от главните проблеми на региона – липсата на квалифицирани кадри за предприятията в „Тракия икономическа зона“.

Анализите сочат, че в следващите 2 години инвеститорите в зоната ще имат нужда от над 1000 инженери, химици, софтуерни специалисти плюс още 2000 средни специалисти с висока квалификация.

Липсата на кадри обаче задъхва зоната и намиращите се в нея предприятия. Затова са необходими спешни мерки от страна на държавата, местната власт, бизнеса, средните училища и университетите за обучението на персонал, ученици и студенти.

Кръглата маса започва в 10.00 часа в Гранд хотел Пловдив. Във форума ще вземат участие министърът на образованието Меглена Кунева, кметът на Пловдив Иван Тотев, управляващият съдружник от Industry Watch Георги Стоев и управителят на „Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев.