Пуснаха от ареста кмета на Перущица и аверите му
Пуснаха от ареста кмета на Перущица и аверите му / Искра Койчева/ Дарик Пловдив

Пловдивският апелативен съд измени мярката за неотклонение, взета по отношение на кмета на Перущица Ради Минчев и го пусна под гаранция срещу 10 000 лева. Павлин Статев и Илияна Павлова, които бяха задържани с Минчев, бяха освободени срещу същата гаранция.

Магистратите намериха, че предвид събраните до момента по делото доказателства е налице обосновано предположение обвиняемите да са извършили деянията, за които са им повдигнати обвинения. Съдът прецени обаче, че не е налице реална опасност да извършат друго престъпление, в каквато насока не са представени и доказателства. Освен това счете, че за обвиняемите не съществува и реална опасност да се укрият.

Подаденият от прокуратурата частен протест съдът отхвърли като неоснователен.  Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомням, че Ради Минчев, Павлин Статев и Илияна Павлова бяха арестувани при акция на ДАНС и икономическа полиция в община Перущица. Тримата са участвали в предварително подготвена схема за злоупотреба с обществени средства от поръчка за укрепване на свлачище на стойност 130 000 лева.