Първанов писа две на релси за енергийната дипломация
Първанов писа две на релси за енергийната дипломация / БГНЕС, архив

„Стига приказки, време е за действие", така лидерът на АБВ Георги Първанов коментира в Добрич ситуацията с проекта "Белене".

„Колкото и да спорим с ГЕРБ, аз съм винаги готов да откликна на покана, заедно с други лидери, и да изработим консенсусен вариант, да си разпределим ролите, без да изземваме правата и задълженията на премиера и министрите, които водят преговорите. Но всички ние можем да създаваме климат около решаването на този изключително важен въпрос, защото изоставаме", подчерта Първанов.

Вадят от държавния бюджет 1,2 млрд. лева за задълженията на НЕК за "Белене"

Той сподели, че по време на двата му президентски мандата, най-тежките му преговори са били с Путин и Ердоган, защото „това са държавници, които знаят какво искат, знаят какъв компромис да направят, докъде могат да стигнат, какво да дадат и какво да очакват".

„Нашата енергийна дипломация трябва да получи оценка две "на релси". И нямам предвид само сегашното правителство. Моят упрек е към шест поредни правителства, включвайки и края на тройната коалиция и служебните правителства, които дадоха своя принос, в лошия смисъл на думата. Време е за държавници, не за политиканстване", каза още Георги Първанов.

По повод изказването на руския депутат от партията на Путин - Пьотр Толстой „България ще я купим цялата, половината от крайбрежието вече купихме", Първанов заяви, че това е проява на лош вкус.

„Аз гледам официалната руска политика, а тя продължава да е отворена към България. Това, което липсва на българо-руските отношения е доверието. Знам и други такива изказвания, при нас те са повече и на много по-високо ниво. Вместо да си разменяме остри реплики, някой трябва да седне на масата за преговори и да се говори. Колко години трябва да минат, за да може отново български държавник - президент или премиер, да седне на една маса с руския си колега, очи в очи, да си кажат тежките думи, да затворят страницата и да тръгнат напред", коментира Първанов.