Семейно дефиле и маскирани домашни любимци в Карнавала на плодородието
Семейно дефиле и маскирани домашни любимци в Карнавала на плодородието / netinfo

Семейно дефиле и маскирани домашни любимци са част от новите акценти на Карнавала на плодородието, който ще се проведе за 9-ти път в Шумен от 30 септември до 2 октомври.
Предвидено е и нощно шествие, което ще включва 200 фенера, изработени от различни плодове и зеленчуци. Това съобщиха на брифинг организаторите от Община Шумен.
Карнавалните дни ще протекат с тематично подбрани събития - вечер на откриването „На добър час, Карнавал!", карнавално дефиле и кулинарна изложба-базар на ястия. В програмите включваме и разнообразни предшестващи и съпътстващи прояви - концерти на местни и гостуващи състави и изпълнители, изложби и пленери.

Семейно дефиле и маскирани домашни любимци в Карнавала на плодородието
netinfo

68 са подадените вече заявки за участие в карнавалното шествие, като записването продължава до 26 септември.
В него темата плодородие се представя във всички възможни форми и се включват карнавални групи от детски ясли и градини, училища, читалища, културни институти, творчески организации, сдружения. Според регламента всяка група ще има по минута и половина, за да представи своята тема пред журито. И тази година то ще е разположено пред Община Шумен.
Кулинарната изложба-базар в рамките на Карнавала на плодородието мами за дегустиране на познати и непознати изкушения на местната кухня и впечатлява с красиво и тематично подредените трапези, като броя на масите надвишава 90.

Семейно дефиле и маскирани домашни любимци в Карнавала на плодородието
netinfo

Според организаторите основното им желание е да бъдат привлечени млади хора, за да се даде цвят на събитието.
Карнавалът на плодородието започва своята история през 2000 година и се провежда на всяка четна година в три дни. От празник на успешно събраната реколта, представящ плодородието като готова продукция, в следващите издания той се разрасна и разнообрази, защото в карнавалните картини се представяше темата плодородие и в други сфери от човешкото битие. Той е симбиоза между градски фолклор, селски бит и модерно мислене.