Уъркшоп и три изложби в Данчова къща
Уъркшоп и три изложби в Данчова къща / Дарик Пловдив

Данчова къща отваря врати от днес до 25-ти септември за любителите на религиозното изкуство.

От 17:00 часа студенти от Академията за Музикално и Танцово Изкуство – Пловдив (АМТИИ) от специалност „Църковна живопис” ще демонстрират пред публика как се рисуват икони. С помощта на техните преподаватели, които ще им дават насоки в работата, младежите ще показват подготовката и самото изписване на икони.

Паралелно с това те ще представят изложба от икони, стенописи и мозайки в две зали в Данчова къща.

От 18:00 часа се открива изложба „Българските манастири” на архитект Славчо Мерджанов, която ще представи 60 акварелни рисунки на манастири и храмови комплекси, разположени в три зали.

Сред творбите му могат да бъдат открити изображения на Бачковски манастир „Успение Богородично”, Рилски манастир „Св. Иван Рилски”, Троянски манастир „Успение Богородично”, Кукленският манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“, Мулдавски манастир „Св. Петка”, Араповски манастир „Св. Неделя”, Черепишки манастир „Успение Богородично”, Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил”, Калоферски манастир „Въведение Богородично”, Белащенски манастир „Св. Великомъченик Георги Победоносец”.

От 18:30 часа се открива фотографска изложба „Арменските светини от двете страни на Арарат”, посветена на 25-тата годишнина от Независимостта на Република Армения в град Пловдив. Тя се организира от Арменски Културно-информационен център, гр. Пловдив под патронажа на Почетния консул на Република Армения в града под тепетата. Експозицията е разположена в пет зали в Данчова къща.

Армения е първата страна в света, приела християнството за своя религия. Велика Армения ревностно съхранява традициите на това учение, построените храмове и манастири са от най-красивите, строени в древността, като и днес все още вълнуват сетивата на хората. Много от храмовете на древната столица Ани са уникални по своя градеж.

В експозицията могат да се видят храмовете в днешна Армения и такива от другата страна на Арарат.

И трите изложби могат да бъдат разгледани до 25 септември 2016 г.