Празничен концерт по случай Деня на Независимостта в Шумен
Празничен концерт по случай Деня на Независимостта в Шумен / Симфониета - Шумен

Симфониета - Шумен ще зарадва почитателите на класическата музика с празничен концерт на 21 септември по случай Деня на Независимостта на България, съобщиха от културната институция.
В програмата са включени произведения от шуменците Панчо Владигеров - „Класично и романтично" и Веселин Стоянов - „Обреден танц". Петко Стайнов - „Пайдушко" и „Ръченица", Марин Големинов - „Нестинарско хоро" и „Адажио" на Красимир Кюркчийски. Диригент ще бъде Калина Василева. Концертът ще започне в 19:05 часа в зала „проф. Венета Вичева".
Макар българската класическа музика да води началото си едва в края на XIX век, тя бързо успява да се нареди след най-развитите музикални култури. Със създаването на музикално училище и академия в София, множеството духови оркeстри, първите симфонични оркестри в Шумен, Русе и Сливен, както и с формирането на школувани и самодейни хорове в почти всеки град, се полагат основите на професионалната музикална практика в България.
Безспорно, сред плеядата български композитори, най-ярко блести името на Панчо Владигеров. В неговото лице България намира първия си представител, който завоюва международно признание, авторитет и престиж на европейския концертен подиум. Именно неговите произведения преминават отвъд пределите на родината и отбелязват началото на международните успехи на една млада, жизнена и възходяща музикална култура.
Шумен дава на българската музика още един творец - Веселин Стоянов. Творчеството му е значително и многостранно. Богато продуктивно е творческо перо на композитора - симфонии, инструментални концерти, камерно-инструментални творби, опери. „Саламбо" е втората опера на Веселин Стоянов и е написана през 1940 година по едноименния роман на Гюстав Флобер.