Представят книгата „Морски приказки в библиотеката
Представят книгата „Морски приказки в библиотеката / Дарик Сливен, Архив

Книгата на известната българска писателка Кина Къдрева - „Морски приказки" ще бъде представена днес в РБ" Сава Доброплодни" в Сливен.

Премиерата на книгата ще се състои от 10:30ч. и ще бъде приказен подарък за всички малки почитатели на вълшебни истории и неочаквани приключения по случай началото на учебната година. С представянето на книгата ще бъде отбелязан и предстоящия 85-годишен юбилей на писателката.

Кина Къдрева е родена на 27.09.1931г. в гр. Бургас. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски". Била е редактор на "Лека нощ, деца" в БНТ, където създава програмите "Вълшебната ракла", "Герчо с тамбурата", "Магазинчето на приказките"; емблематичното предаване "Климент пее и рисува", поредицата "Оркестър горски музиканти". Нейна идея е предаването "Две ръчички - десет пръста". Редактор е на филмови телевизионни продукции, има и авторски филми, между които се открояват мюзикълът "Коко и вълшебният тромпет" и четирисерийният филм "Жар морякът", провокирал създаването на испанския филм "Синьо лято'. Автор е на пиесите "Приключения в сряда срещу събота", "Веселата уличка", "Нощта на чудесата", „Кратка квак история" и др.

Автор е на книгите за деца: „Милкиното дръвче"(1962) - разкази, „Синята камбанка"(1965) -малки разкази, „Зайчето и момичето '(1966) -разкази и приказки, „Капчица роса"(1967) - приказка, „Веселите приключения на Грухчо, Галунка и др.
През 1994 г. Кина Къдрева е удостоена с престижния Андерсенов диплом, присъден й от Международния съвет за детска книга към ЮНЕСКО.

Носител е на Националната награда „Константин Константинов" за цялостен принос в книгоиздаването за деца (2011), наградата „Златен век" - за заслуги към българската култура на Министерството на културата и на почетна награда на Съюза на българските писатели за цялостно творчество.