Близо 20 000 лв. от общинския бюджет за маломерните паралелки
Близо 20 000 лв. от общинския бюджет за маломерните паралелки / netinfo

19 038 лв. ще е дофинансирането от общинския бюджет за съществуването на маломерните и слети паралелки в училище в община Разград. Това съобщи заместник-кметът Ердинч Хасанов на заседание на постоянната комисия по законност, на която бе одобрено внасянето на сесия на докладна за съществуването на подобни паралелки в 9 училища в община Разград. Дофинансирането е свързано с броя на децата, които не достигат до сформиране на паралелка до минимума по закон.

Според нормативната уредба при по-малките от 1 до 4 клас минимумът за съществуване на една паралелка е 16 деца, а от 5 до 12 клас – 18 – припомни Хасанов преди да изреди училищата, в които паралелките не са запълнени. В ОУ“Елин Пелин“-Стражец маломерните паралелки са 3, а в училището учат общо 66 ученика. В ОУ“Д-р Петър Берон“ в село Осенец учат 71 ученика, там ще има 5 маломерни паралелки, 3 от които са и слети. В ОУ“Отец Паисий“-Разград, където учат 243 ученика, има три маломерни паралелки съответно в 4, 6 и 7 клас.В Спортното училище в Разград маломерните паралелки са 3, в школото учат 103 ученика. 4 са маломерните паралелки в ОУ“Г.С.Раковски“-село Раковски, те са в 1, 2, 6 и 8 клас. В учебното заведение учат 132 ученика. В СУ“Христо Ботев“-Разград маломерни ще са две паралелки в 7 клас и една в 10. В училището учат общо 345 ученика. В ОУ“Кирил и Методий“-Киченица маломерните паралелки са 2, а общо учениците – 83. В ОУ“Отец Паисий“-Дянково маломерните паралелки са 4, там учат общо 131 деца. В ОУ“Ив.С.Тургенев“-Разград маломерните паралелки са 4, а общо учениците в училището – 280.

Докладната бе одобрена от членовете на комисията по законност с два гласа „въздържал се“ – на съветниците от РБ Иво Димитров и Митко Ханчев, но предизвика оживени дискусии във връзка със състоянието на образователната система в общината. Хасанов обясни, че част от проблемите ще се решат след утвърждаването на нова наредба на Министерството на образованието, свързана с районирането на училищата.

Близо 20 000 лв от общинския бюджет за маломерните паралелки
netinfo