Без задължително гласуване на изборите в Балчик
Без задължително гласуване на изборите в Балчик / Дарик Добрич,архив

Изборите за общински съветници в Балчик ще се проведат по стария изборен кодекс и гласуването няма да е задължително. Това обясни пред Дарик председателят на Общинската избирателна комисия Людмила Хадживасилева.

Задължителният вот беше въведен с последните промени в Изборния кодекс, но те ще важат за избори, насрочени с указ на президента след 26 май тази година. Вотът в Балчик е насрочен с президентски указ от 9 май и ще протече по старите правила. Хадживасилева се надява избирателната активност в морската община да е висока, въпреки че гласуването няма да е задължително.

За участие в изборите, които ще се състоят на 2 октомври, са регистрирани пет партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ и Движение 21, две местни коалиции – „ВМРО-БНД” и „Силен Балчик”, и един инициативен комитет, който издига независимия кандидат Мария Стоянчева - Георгиева. Мандатите в Общинския съвет на Балчик са 21.

До новите избори в морската община се стигна, след като вотът от ноември миналата година беше обявен за недействителен и касиран от съда.

До момента предизборната кампания протича спокойно, в ОИК е подадена само една  жалба за поставени агитационен материали на общински билбордове, което не е позволено. Избиратели в общината ще гласуват в 35 секции.

За 27 септември е насрочено обучение за членовете на секционните избирателни комисии, съобщи Хадживасилева. Тя посъветва партиите да предлагат за членове на СИК хора с опит, за да не се стига отново до нарушения. Вотът от миналата есен беше касиран заради грешки при отчитането на действителните бюлетини и при попълването на протоколите в няколко секционни комисии, припомни Хадживасилева. Според нея нарушенията тогава не са направени умишлено, а са допуснати от незнание.