Президентът Плевнелиев: В нелеки ситуации отстоявах изборните права на българите в чужбина
Президентът Плевнелиев: В нелеки ситуации отстоявах изборните права на българите в чужбина / снимка: БГНЕС, архив

Независимо от резултата на изборите за президент и вицепрезидент на 6 ноември, надявам се, че България ще бъде стабилна и ще успее да се подготви добре за предизвикателствата, свързани с председателството на Европейския съюз от януари 2018 г. "За шест месеца България ще бъде центърът на голямата политика в Европа. В София ще бъде концентриран дебатът, но и вземането на отговорни решения за бъдещето на ЕС в условията на рекорден брой кризи, заяви президентът Росен Плевнелиев пред българи в Ню Йорк, където пристигна на работно посещение за участие в 71-вата редовна сесия на Общото събрание на ООН, съобщи Прессекретариатът на президента.

"Като държавен глава съм работил и ще продължавам да работя за стабилност. Надявам се президентските избори да спомогнат за това гражданите да получат широко представителство. Всеки кандидат трябва да излезе и да каже как смята да помогне на страната ни да върви напред", коментира президентът по повод предстоящия национален вот.

Плевнелиев: Русия не е враг, но е опонент

Държавният глава призова сънародниците ни да упражнят правото си на глас на изборите за президент и вицепрезидент. "А президентът, за да служи на българите, където и да са те по света, е добре да получи гласа на сънародниците зад граница. Тогава ще можете да изисквате от него", обърна се държавният глава към българската общност в Ню Йорк.

Пред сънародниците ни президентът Росен Плевнелиев припомни, че работата с българите по света е кауза на Президентската институция. "В нелеки ситуации отстоявах изборните права на българите в чужбина. Инициирах референдум, който изцяло беше в интерес на българите по света - вие трябва да имате правото да формирате своята Родина и да задавате дневния ред. Това може да стане само с електронно гласуване", подчерта държавният глава.

Росен Плевнелиев посочи, че никога досега България не е била толкова активна във външополитически план и получава подобаващо признание за това. Само в рамките на 2016 г. се очаква над 25 държавни глави да посетят страната ни, която е значим фактор както в региона на Балканите, така и в Европейския съюз. "Винаги, където и да съм по света, първите ми срещи са били с нашите сънародници", припомни държавният глава, който за пета поредна година бе гост на Генералното консулство на Република България в Ню Йорк.

"Битката на България за най-високия пост на планетата - позицията на генералния секретар на ООН - е изключително трудна и към момента е непредсказуема. Имаме достоен кандидат и го подкрепяме в тази най-трудна надпревара", заяви още президентът пред представителите на българската общност.

Пред сънародниците ни в Ню Йорк държавният глава отчете като изпълнен един от основните си ангажименти - да не изпраща посланици на България зад граница, които са били сътрудници на комунистическите тайни служби.

Росен Плевнелиев открои също така стратегическото партньорство между Република България и Съединените щати и посочи напредъка в дейността на съвместните работни групи между двете страни по ключови приоритети, сред които са енергетиката, отбраната и върховенството на закона.

До 23 септември ще продължи визитата на президента Росен Плевнелиев в САЩ. В централата на ООН в Ню Йорк българският държавен глава ще вземе участие в събития на високо равнище, като акценти на дискусиите ще бъдат въпроси на миграцията, хуманитарните дейности, Дневният ред за развитие до 2030 година. Президентът ще проведе и редица двустранни разговори със свои колеги.