Летен театър- Павликени вече носи името на Никола Гюзелев
Летен театър- Павликени вече носи името на Никола Гюзелев / netinfo

Кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов и съпругата на Никола Гюзелев Анна Мария Гюзелева обявиха на официална церемония именуването на Летен театър Павликени на името на големия оперен бас.

„Много рядко в историята на едно населено място може да се родят личности, които да излязат извън рамките на местното, да надскочат националното и да бъдат уважавани в международен план от поколения наред“, каза в официалното си слово инж.Манолов. Той припомни заглавията в световната преса, които хвалят българския оперен певец. „Никола Гюзелев е звезда, която ярко грее сред останалите забележителни павликенци. Името на Павликени винаги ще остане като негов роден град. Макар и в годините тази връзка да е горяла с различна жар, на признателните поколения се пада да се преклоним пред делото и пред паметта на нашия велик съгражданин“, каза градоначалникът.

„Оттук нататък Летният театър - най-голямата сцена за културни събития в общината, а и в Северна България ще се свързва завинаги с името на прочутия оперен бас. И когато при нас идват младите поп таланти на България, гостуват ни театрални постановки от близо и далеч, застанат на нашата сцена рок-звезди, поп-изпълнители и фолклорни формации – всички те ще чуят още веднъж, че Павликени имаше един свой прочут син – Никола Гюзелев и пази всеки ден спомена за него“, допълни кметът.

По инициатива на инж.Емануил Манолов и след допитване до жителите на град Павликени Общинският съвет прие решение за именуването на Летния театър. Председателят на ОбС Ваня Антонова прочете решението по време на официалната церемония.

Инж.Манолов откри и паметна плоча – барелеф на Никола Гюзелев. Пластичното решение е дело на търновският скулптор

„Успях да се запозная с инж.Манолов през 2012г. когато той връчи на Никола Гюзелев официално плакета за почетното гражданство. Аз съм много щастлива, че съм тук, когато сте решили да назовете своя прекрасен летен театър на негово име“, каза съпругата Анна Мария Гюзелева. Тя разказа за предстоящите чествания в цялата страна и чужбина, свързани с 80-та годишнина от рождението на големия оперен певец.

Сред гостите на събитието бяха народният представител от „БСП лява България“ и член на Комисията по култура и медии Мариана Бояджиева, писателят Димитър Томов, почетни граждани на Павликени, общински съветници и др.

„Тази вечер Вие правите голям жест, идващ от сърцата ви. Израз на обичта Ви към Гюзелев и на паметта, че той е свързан с нашия край. Ние трябва да носим паметта за хората, които са направили много за България“, приветства домакините Мариана Бояджиева.

Поздравителен адрес изпрати и зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов.

В мащабен концерт в памет на Никола Гюзелев се включиха неговите ученици Радостина Николаева и Бисер Георгиев, Станислава Иванова и Добромир Момеков, Теодора Чукурска и Емил Желев. На пианото за изпълненията на арии от Верди, Росини, Пучини, Доницети, Бизе и др. им акомпанира Йоланта Смолянова. Към звездния състав се включи и Ива Йонова по специална покана на инж.Манолов.