Социалдемократите остават на власт в Берлин
Социалдемократите остават на власт в Берлин / БГНЕС

Германската Социалдемократическата партия спечели местните избори в Берлин, стана ясно след затварянето на изборните урни. Партията на управляващия кмет Михаел Мюлер взе 23% от гласовете. Втора сила остават християндемократите. Популистите от новата "Алтернатива за Германия" влизат също в местния парламент с 11,5%.

Загуби претърпяха големите партии - ГСДП и ХДС. Особено тежък удар изживяват консерваторите на канцлера Ангела Меркел. ХДС вече няма да е в коалиционното управление на Берлин, социалдемократите най-вероятно ще направят коалиция с Левицата и Зелените. И двете партии имат равен брой гласове - по 16,5%.

В местния парламент ще влезе още либералната Свободна демократическа партия. Изборите минаха при висока активност - близо 70% от имащите право на глас са отишли до изборните урни.

Социалдемократите остават на власт в Берлин
netinfo

Рекордно високо участие на местните избори в Берлин беше регистрирано в края на изборния ден в германската столица. Пред много изборни секции се извиха опашки и се наложи дори кметът на Берлин Михаел Мюлер от Германската социалдемократическа партия да чака на опашка, за да пусне бюлетините си.

В 12.00 ч. гласа си бяха пуснали 25% от берлинчаните, а пък други 21% са избрали гласуването по поща. Преди пет години до урните отидоха 60% от берлинчани. Право на глас имат 2,5 милиона души.