ДОСТ чака да види профилите на кандидатите за президент, няма да се пазари
ДОСТ чака да види профилите на кандидатите за президент, няма да се пазари / БГНЕС, архив

Ще видим профила на кандидатите за президент на България и тогава ще вземем решение кого ще подкрепим, и ще стане без пазарлъци.

Това каза в пловдивското село Марково лидерът на ДОСТ Лютви Местан, където в момента партията провежда първото си, след регистрацията й, съвещание на Националния съвет. Той уточни, че последната дума ще бъда на Изпълнителния съвет и добави, че вече има решение ДОСТ да се регистрира в ЦИК за участие във вота.

Социолог пресмята коя кандидатура за президент би била печеливша

Още от самото си създаване сме заявили, че ще работим за развитието на България като евроатлантичска държава и на тази основа ще се вземе решение коя кандидат-президентска двойка ще подкрепим, добави Местан. По думите му кандидат за президент трябва да има категоричен натовски профил. Като други изисквания Местан посочи и становище относно съдбата на Крим и санкциите към Русия, като тезата на ДОСТ е "да отпаднат санкциите, но преди това да отпаднат причините, които ги наложиха".

Едно е ясно - че няма да подкрепим ляв кандидат, защото вече публично показаха, че не покриват основните ни критерии, а що се отнася до десните, ДОСТ имат допълнително изискване за тяхното становище за забрана да се гласува в Турция и Франция, коментира Лютви Местан.

Запитан дали има опция лично той да се кандидатира, Местан отговори, че ако партията реши да има свой кандидат, съвсем допустимо е това да бъда председателят й.

По думите на Местан към момента членската маса на ДОСТ наброява 17 000 души, с уговорката, че продължава ускорен процес на учредителни събрания. Той уточни, че в областите Благоевград и Кърджали такива се провеждат, освен на общинско ниво, и в населените места. Процесът ще се движи отдолу нагоре и амбицията на партийното ръководство е той да завърши до края на годината, като се създадат структури в около 100 общини от 15 области.

Източник: БТА