Ловно-рибарското дружество в Сливен със 120-годишен юбилей
Ловно-рибарското дружество в Сливен със 120-годишен юбилей / Дарик Сливен

Със водосвет отслужен от отец Евгени и освещаване на ловните знамена започна честването на 120-годишнината от създаването на Ловно-рибарско дружество Сливен. Слово произнесе председателят на дружеството ген. Кольо Милев.

Той припомни историята на съюза и заяви, „120 години се редят едно след друго събития, които създават историята на дружеството. Вие преминахте през много изпитания, издържахте проверката на времето, доказахте своята жизненост и историческа необходимост. Повече от век вашето дружество опазва природните местообитания и дивечовите популации, спазва традициите и съхранява принципите и идеалите на организираното ловно движение в България. Пожелавам на сдружението сили, здраве и бодрост, за да съхраните и продължите традициите и отговорностите към дивечовото и рибно богатство на региона, развитието на ловния и риболовния спорт, за да го имат поколенията за напред".

Поздрави за годишнината поднесе председателят на националния съюз инж. Иван Петков. „Преминахте през много препятствия и достигнахте до тази изключителна годишнина. Това е чудесен повод да изкажем своето уважение и признателност към ония родолюбиви българи, които преди 120 години създадоха и дадоха живот на вашето сдружение. Ние като ловци имаме една обща страст към природата и лова, за което полагаме изключителни грижи за създаването на възможности на ловуване, но и на възможности за поколенията, които идват след нас да се радват на красотите на българската природа", заяви в приветствието си инж. Петков.

Приветствие отправиха областния управител Татяна Петкова, председателите на ловно-рибарско дружество Пловдив и Варна - д-р Васил Паница и Кольо Панайотов. Поздравителни адреси изпратиха зам.министъра на земеделието и храните Георги Костов и кмета на Сливен Стефан Радев.

В Сливенското дружество членуват 16 ловно-рибарски дружини с 1000 членове. По повод годишнината дружеството отличи заслужили свои членове за активна ловно-стопанска и обществена дейност.

Предметни награди бяха връчени на инж. Иван Петков, проф. Нино Нинов, проф. Стоян Кушлев, доц. Христо Михайлов, инж. Борислав Бечев, Иван Чавдаров, ген. Цветан Тотомиров, ген. Гиньо Тонев, Радостин Радков, Стоян Иванов, Янко Янков, Йовчо Тихин и Стефан Томчев. С грамота бяха наградени членове на ловно-рибарските дружини в сливенското сдружение.

Ловците се насладиха на изпълненията на Симфоничен оркестър Сливен, Ансамбъла за народни песни и танци Сливен и певецът Володя Стоянов.