Лекари спасиха бебе, родено в петия месец
Лекари спасиха бебе, родено в петия месец / netinfo

Малката Виктория Янкова е същинско медицинско чудо. Тя се ражда в 5-ия месец и има изключително малки шансове да оцелее. Независимо от тях обаче акушерите и неонатолозите от УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас правят и невъзможното, за да дадат живот на момиченцето.

И успяват! В деня на термина на майка й, малката Виктория бе изписана от болницата, а семейството й бе най-щастливото на земята.

"В началото на бременността лежах в софийска клиника за задържане на плода, тъй като имах ниска плацента и кървене. Съпътстващата инфекция предизвика преждевременно спонтанно раждане", разказва майката Мануела.

Тя постъпва по спешност в Родилното отделение на болницата и ражда преждевременно малката Вики, която тежи скромните 800 грама. Акушерите и неонатолозите успяват да я стабилизират и сега тя е напълно здрава, тежейки, нормалните за новородено бебе, 2,2 кг.

В знак на благодарност към лечебното заведение, родителите на малката Вики подариха специално поръчана икона на Дева Мария, която да бди над новородените в Неоноталогичното отделение на болницата.