Треньорът на златния Ружди Ружди: Тренираме в тежки условия с подръчни средства
Треньорът на златния Ружди Ружди: Тренираме в тежки условия с подръчни средства / Guliver/Getty Images

Българин спечели злато от параолимпийските игри в Рио де Женейро. Ружди Ружди донесе първия медал на България. Родният състезател спечели титлата в тласкането на гюле в клас F55 с нов световен рекорд от 12,33 метра. 25-годишният Ружди записа този резултат още при първото си излизане в сектора и прати в историята предишното върхово постижение на планетата в неговия клас от 12,04 м, което също беше негово дело от европейското първенство в Гросето по-рано през годината, когато той спечели титлата.

Олимпийско злато за България от параолимпиадата в Рио

Златото от параолимпийските игри донесе много радост на целия отбор, разказа за Дарик треньорът на шампиона Ружди - Радостин Тодоров:

"Настроението е страхотно в целия отбор. Всички сме много щастливи. Очаквах да направи добър резултат, но той направи дори повече от моите очаквания, защото в четирите от шестте си опита той подобри световния си рекорд от Европейското първенство в Италия", каза Тодоров.

Олимпийското злато обаче си има висока цена:

"Немалко трудности имаше. През всичките тези години трябваше да тренираме в тежки условия - в сняг, дъжд, в жега. Много контузии, много травми, рани, защото те се състезават със специални столчета, които са направени, така че не са много удобни за тях и постоянно се появяват рани, които могат да прераснат в по-дълбоки и опасни рани. Тежки тренировки имат. Въпреки че Ружди е на количка, той вдига килограми, като 200 и отгоре и това е риск за него и притеснение за треньора, защото един път вече увреден с гръбначно-мозъчна травма, е много трудно да се тренира по този начин и да се вдигат такива големи тежести", каза треньорът.

В България нашите параолимпийци тренират в мизерни условия и с подръчни средства:

"Материалната база в България за всички спортисти не е добра, а да не говорим за параолимпийците. Има бази, в които може да се тренира, но за съжаление не са пригодени за хора с увреждания, нямаме достъп до тези зали. Тренираме на поляна отвън, посрещаме всички климатични условия там, пригодили сме си я ние за тренировка, нямаме специални платформи, ние сме си ги направили. Има какво да се желае. Параолимпийските състезатели не са толкова много и поне за тях може да се направи нещо, за да тренират в малко по-добри условия", допълни треньорът на шампиона Ружди - Радостин Тодоров.

Въпреки всички трудности обаче, нашите параолимпийци се надават на още успехи.